current views are: 1

16 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση13:56

Για παράταση του προγράμματος πιέζουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών

Προσέρχονται σταδιακά στη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Δημοσίευση 13:56’
αρθρο-newpost

Προσέρχονται σταδιακά στη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Eπιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Την παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος ζήτησε η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως τόνισαν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup, αποτυπώνοντας το κλίμα στο οποίο θα κληθεί να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις ο Γ. Βαρουφάκης.

Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη, ενώ νωρίτερα, η ομάδα εργασίας εξέτασε τις θέσεις που θα βρεθούν στο τραπέζι. Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, συναντήθηκαν νωρίτερα και εισήλθαν μαζί στον χώρο της συνεδρίασης, χωρίς να προχωρήσουν σε δηλώσεις. Παράλληλα, οι δυο τους, μαζί με τον επίτροπο Μοσκοβισί είχαν ξεχωριστή συνάντηση.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί και πρόσθεσε: «Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να εξετάσω τις επιλογές μου».

Ανέφερε, πάντως, ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, δεν μπορεί να σκεφτεί άλλες επιλογές και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε προφανώς κάποια αποτελέσματα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις της.

Ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί έθεσε ως στόχο τη «θετική κατάληξη». «Μπαίνουμε σε μία συνεδρίαση σε λίγα λεπτά η οποία έχει μόνο έναν στόχο: Να έχουμε θετική κατάληξη με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι, αλλά, επίσης και τον πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι των εταίρων της» τόνισε.

Ο «σκληρός» αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις, o οποίος δίνει το παρών υπογράμμισε ότι «είναι σαφές ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων της κάθε πλευράς και θέση της Κομισιόν είναι ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του προγράμματος που θα επιτρέψει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να το ολοκληρώσουν επιτυχώς. Για το χρόνο της παράτασης θεωρώ ότι χρειάζονται δύο ως έξι μήνες». 

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν εκτίμησε ότι η παράταση του προγράμματος θα δώσει χρόνο για συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.

Εκτός συζήτησης είναι το Grexit δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος. «Αναζητούμε μια λύση η οποία θα “είναι η πιο επωφελής για όλους”», είπε και πρόσθεσε: «Οι κανόνες όμως πρέπει να τηρούνται». Ο ίδιος υποστήριξε πως είναι «εντελώς εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γκεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. «Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά προϊδεάζοντας για νέα συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν τάχθηκε επίσης υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος, μιλώντας επίσης για νέο Eurogroup σε περίπτωση ασυμφωνίας, πιθανώς την ερχόμενη Παρασκευή.


σχετικα αρθρα