«Ο ρόλος της Ιταλίας είναι εκείνος της γέφυρας σε ότι αφορά το θέμα της Ελλάδας», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χαρακτηρίζοντας «εύλογο» τον συλλογισμό του Αλέξη Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διεύθυνσης του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε ότι «προς το ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, όπως και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες εμπνέονται από μια λογική προσέγγιση». 

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό «η Ιταλία έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής».
 
«Για την Ελλάδα χρειάζεται μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ευρώπη να κάνει χρήση της ευελιξίας, πετυχαίνοντας, παράλληλα και τον σεβασμό των κανόνων», υπογράμμισε, επίσης, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
 
Ο Ρέντσι, δήλωσε ότι η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι η Ιταλία ζήτησε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, χωρίς να αμφισβητήσει τις υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί.
 
Σε σχέση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τέλος, ο ιταλός ομόλογός του, δήλωσε:

Ο συλλογισμός από τον οποίο ξεκινά ο Τσίπρας είναι εύλογος. Κέρδισε τις εκλογές βάσει ενός προγράμματος διαφορετικού από το παρελθόν. Αν πρέπει, δηλαδή, να συνεχίσει να εφαρμόζει το παλιό πρόγραμμα, είναι σαν να του λένε ότι οι εκλογές είναι άχρηστες. Δεν είπε ότι θέλει να σκίσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν έως τώρα, ζητά χρόνο. Χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει εξυπνάδα, ώστε να τύχουν σεβασμού οι κανόνες, αλλά με ευελιξία.