«Δεν βρήκαμε κοινό σημείο συνεννόησης με την Ελλάδα» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες που οδηγήθηκε σε «ναυάγιο» με τις Βρυξέλλες να θέτουν τελεσίγραφο στην Αθήνα για παράταση του προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την απογοήτευση των ευρωπαίων υπουργών από τις συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων, σημειώνοντας ότι καλύτερη λύση είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Παράλληλα έδωσε περιθώριο μίας εβδομάδας στην Αθήνα για να ζητήσει παράταση του Μνημονίου. 

«Η επιμήκυνση του προγράμματος συνδέεται με μία σειρά δεσμεύσεων. Ναι σε μία ευελιξία του προγράμματος, όχι όμως με μονομερείς ενέργειες», δήλωσε. 

Και είπε ακόμα ότι «είναι θέμα των ελληνικών αρχών αν θέλουν επιμήκυνση αυτού του προγράμματος αλλά και να δώσουν δεσμεύσεις για να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα».

Ο ίδιος είπε ότι «είναι πιθανό ένα Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα» προσθέτοντας στη συνέχεια ότι μία νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν υπάρξει αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση του προγράμματος.

«Aν το πρόγραμμα εκπνεύσει τα χρήματα που δεν έχουν εκταμιευθεί πάνε πίσω στους θεσμούς» τόνισε. «Η πρωτοβουλία είναι στην πλευρά της Αθήνας» σημείωσε ακόμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι μίλησε με τον προεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει σκέψη για Σύνοδο Κορυφής».

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει εναλλακτική της παράτασης 

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση χαρακτηρίζοντάς την ως την «καλύτερη λύση». 

Ο κ. Μοσκοβισί τονισε ότι «εάν υπάρξει αίτημα για παράταση, που είναι πιθανό τότε υπάρχει πιθανότητα να εξετάσουμε την ευελιξία».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από το αίτημα για παράταση του προγράμματος, είναι μια αναγκαιότητα» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με τους εταίρους για να βρούμε μια λύση που θα σέβεται και την επιθυμία που ο ελληνικός λαός εξέφρασε με ψήφο του και τη βούληση της ζώνης του ευρώ» επισήμανε.

«Να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι» πρόσθεσε ακόμα ο γάλλος επίτροπος.

Λαγκάρντ: Δεν θα γίνει εκταμίευσεη χωρίς αξιολόγηση

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η κατάστασή για το Ταμείο είναι ελαφρώς διαφορετική αφού «υπάρχει πρόγραμμα που τρέχει και λήγει το Μάρτιο του 2016».

Σύμφωνα με την ίδια έτσι όπως έχει η κατάσταση, εκκρεμεί η αξιολόγηση αλλά μπορεί να συνεχιστεί. «Αν ζητηθεί παράταση και συνδυαστεί με την πρόθεση να προχωρήσει η Αθήνα, θα συνεχίσουμε από κοινού την αξιολόγηση. Αν αυτό δεν γίνει, η αξιολόγηση του ΔΝΤ θα συνεχιστεί και αυτό θα απαιτήσει κάποιες εβδομάδες. Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δηλώσεις Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από την πλευρά του Ταμείου παραμένουν προς εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ και ότι από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) είναι προς εκταμίευση ακόμα 1,9 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χάνονται, εφόσον δεν υπάρξει αίσια έκβαση.