Το ποσό των 40.000.000 ευρώ, εκτιμά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι θα εξοικονομήσει ετησίως από τη μείωση του λειτουργικού κόστους των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Θεόφιλου Λεονταρίδη, με θέμα τη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς.

    Ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει τον βουλευτή, ότι το ΓΕΣ έχει αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας αριθμού ΚΕΝ και μελετά την περαιτέρω μείωση αυτών, με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση πόρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, με την ένταξη των ΚΕΝ σε πολυδύναμα στρατόπεδα και με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

    Στο πλαίσιο της νέας δομής Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς 2011-2025, προτείνεται η κατάργηση αριθμού ΚΕΝ, μετά από εξέταση πλήθους παραγόντων και παραμέτρων, αναφέρει επίσης ο κ. Βενιζέλος και επισημαίνει ότι «έχει προταθεί η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, με σκοπό τη δημιουργία πολυδύναμων στρατοπέδων σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των χωροταξικών του αναγκών».

    Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρει ότι με την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, αναμένεται να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η εξοικονόμηση 40.000.000 ευρώ ετησίως, λόγω της μείωσης του λειτουργικού κόστους των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

    «Υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία που επιβάλλει εξορθολογισμό των δαπανών και περιορισμό του λειτουργικού κόστους, το ΓΕΣ - με γνώμονα πάντα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις - επικαιροποιεί διαρκώς σχετικές μελέτες για τη χωροταξική διάταξη των Μονάδων του Στρατού Ξηράς και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, με παράλληλη απόδοση στην κοινωνία των στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιεί», αναφέρει επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Ερώτηση για το ενδεχόμενο δραστικού περιορισμού των Κέντρων Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς, είχε υποβάλει ο βουλευτής της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης, επικαλούμενος μάλιστα δημοσιεύματα που μιλούσαν για άμεση απενεργοποίηση από το ΓΕΣ των Κέντρων Εκπαίδευσης: 625 ΤΟ στα Ιωάννινα, Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα, Υγειονομικού στην Άρτα, Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι, 557 ΤΟ στην Ξάνθη και το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Άργος Ορεστικό.

    Ο κ. Λεονταρίδης ζητούσε να διευκρινιστεί η τύχη στρατοπέδων, όπως της Ροδόπολης και των Θερμών Νιγρίτας στις Σέρρες και προειδοποιούσε ότι ειδικά στην περίοδο της ύφεσης, οι συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες θα είναι καταστροφικές.
TAGS