current views are: 1

16 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση21:20

Διεθνή ΜΜΕ: Διαπραγματεύσεις σε εχθρικό κλίμα – Αβέβαιο το επόμενο βήμα

Πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είναι η ασυμφωνία Ελλάδας και Ευρωπαίων, μετά την αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε  συνεδρίαση του Eurogroup.

Δημοσίευση 21:20’
αρθρο-newpost

Πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είναι η ασυμφωνία Ελλάδας και Ευρωπαίων, μετά την αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε  συνεδρίαση του Eurogroup.

Eπιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είναι η ασυμφωνία Ελλάδας και Ευρωπαίων, μετά την αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε  συνεδρίαση του Eurogroup.

«Έσπασαν οι συνομιλίες με τη Ελλάδα, αβέβαιο το επόμενο βήμα» γράφει το πρακτορείο Reuters κάνοντας αναφορά στην απόρριψη της Αθήνας της πρότασης να ζητήσει μία εξάμηνη παράταση του διεθνούς προγράμματος διάσωσης και να τηρήσει τους όρους. 

«Η απροσδόκητη ταχεία κατάρρευση εγείρει αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στη περιοχή του ενιαίου νομίσματος» σημειώνει το δημοσίευμα, χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι αβέβαιο το πόσο καιρό μπορεί η Ελλάδα μόνη της να διατηρηθεί στην επιφάνεια χωρίς διεθνή στήριξη.

Οι Financial Times τονίζουν ότι «διακόπηκαν σε εχθρικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Peter Spiegel σημειώνει πως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αντιμετώπισαν την συνάντηση της Δευτέρας ως την τελική αναμέτρηση, δίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση τελεσίγραφο ως το τέλος της εβδομάδας.

«Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις αφότου η Αθήνα απέρριψε τις “μη αποδεκτές” απαιτήσεις της Ευρωζώνης» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στον ιστότοπο του βρετανικού Guardian. To δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δανειστές έστειλαν τελεσίγραφο την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι οι εταίροι θα πρέπει να αποδυναμώσουν τους όρους λιτότητας εάν θέλουν να επιτευχθεί μία «έντιμη συμφωνία».

«Απέτυχε η συνεδρίαση για την Ελλάδα» αναφέρει στο βασικό της θέμα η γερμανική Handesblatt η οποία σημειώνει ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα και οι εταίροι δίνουν στη χώρα μία εβδομάδα. «Ελλάδα και Eurogroup: Αυτήν την εβδομάδα και τέλος» είναι ο τίτλος του Spiegel που υπογραμμίζει ότι η έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τέλειωσε καλά με… σκάνδαλο.
 
Με «πικρία» έληξε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, «εξασθενίζοντας περαιτέρω τις ελπίδες για ταχεία λύση», αναφέρεται στη New York Times.
 
Όπως σημειώνεται, «λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, Έλληνας αξιωματούχος απέρριψε την τελευταία πρόταση των Ευρωπαίων πιστωτών της ως “παράλογη και απαράδεκτη”. Η πρόταση ζητούσε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες όρους του προγράμματος διάσωσής της».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται και ο «επείγων χαρακτήρας» της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίστηκε τη Δευτέρα με μια έκθεση από την JPMorgan Chase, «υποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες χάνουν καταθέσεις με ποσοστό 2 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα. Αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί για τις επόμενες 14 εβδομάδες, οι τράπεζες δεν θα έχουν αρκετά αποθέματα σε ετοιμότητα για την έκδοση νέων δανείων, σύμφωνα με την έκθεση».
 
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της στις Βρυξέλλες έληξε τη Δευτέρα, μετά από τη θέση της νέας κυβέρνηση της χώρας πως «δεν μπορούσε να αποδεχθεί τις προτάσεις για να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης». Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα αιτήματα του Eurogroup ήταν «παράλογα» και «απαράδεκτα».


 
Δημοσίευμα στη Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την χρηματοδότηση της Ελλάδας «χάλασε απότομα» τη Δευτέρα, «αναδεικνύοντας ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους επίσημους πιστωτές της και προκαλώντας μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αποτέλεσμα προέκυψε όταν «η Ελλάδα και πάλι αρνήθηκε να ζητήσει παράταση για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα».


σχετικα αρθρα