Στο αδιέξοδο που σημειώθηκε στο σημερινό Eurogroup αναφέρεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times.

«Athenae Delenda Est» («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί) είναι ο δηκτικός τίτλος που επιλέγει ο οικονομολόγος παραφράζοντας τους Ρωμαίους (Carthago Delenda Est – «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί») και εκτιμά ότι πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι δανειστές έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν την Ελλάδα στο γκρεμό ως παράδειγμα προς αποφυγή.

«Είναι εκπληκτικό και δεν το λέω με την καλή έννοια», γράφει ο Κρούγκμαν και παραθέτει τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς και την απόρριψη του προσχεδίου του Eurogroup από την Ελλάδα, το οποίο η ελληνική πλευρά περιέγραψε ως απαράδεκτο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η φράση – κλειδί του επίμαχου κειμένου είναι η παρακάτω:

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και την χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα ρου χρέους, βάσει των στόχων που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον ενδεχόμενα νέα μέτρα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

«Μετάφραση: Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ» αναφέρει ο Κρούγκμαν και πρόσθεσε:

«Οι Τσίπρας και ΣΙΑ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπογράψουν ένα τέτοιο προσχέδιο, γεγονός που κάνει κάποιον να απορεί τι πίστευαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ότι έκαναν».

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι και να μην καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι σαν την Ιρλανδία του 2010 και αυτού του τύπου οι εκβιασμοί δεν θα έχουν αποτέλεσμα» προσθέτει και καταλήγει:

«Από το να της δώσουν περισσότερο ζωτικό χώρο, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε χρεοκοπία και πιθανότατα εκτός ευρώ, ώστε η οικονομική της κατάρρευση να αποτελέσει μάθημα και σε όποιον άλλο σκέφτεται να ζητήσει οικονομική ανακούφιση».

«Πρόκειται για την πρακτική της “Καρχηδόνιας ειρήνης”» γράφει ο Κρούγκμαν και καταλήγει:

«Μία ειρήνη που επέρχεται μέσω της συνολικής καταστροφής του εχθρού δηλαδή να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο στο οποίο εξανάγκασε η Γαλλία τη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Η έλλειψη σοφίας εκπλήσσει και τρομάζει».