Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

To κείμενο-προσχέδιο του Eurogroup, που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας δημοσίευσε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, ενώ λίγο νωρίτερα Reuters και Financial Times ανέφεραν ότι δεν υπήρχε.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι θα υπέγραφε αυτό το κείμενο σε αντίθεση με το σχέδιο Ντάισελμπλουμ που προέβλεπε τη συνέχιση του Μνημονίου.

Αναλυτικά έγραφε:

Το Eurogroup υπογραμμίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελλήνων για προσαρμογή, τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup και τα λοιπά θεσμικά όργανα, λαμβάνουν μέρος σε έναν εντατικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους ως προς μια ευρύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο την διαρκή βελτιστοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διασφάλιση της σταθερότητας και στιβαρότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους ως προς την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους εταίρους. Οι νέες αρχές θα αξιοποιήσουν στο βέλτιστο την συνέχισης της παροχής χρηματοπιστωτικής και τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση ενός νέου προγράμματος. Οι αρχές θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν την τήρηση των παραμέτρων του προγράμματος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν για την εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1).

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικά προδιατεθημένο για μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παρατεθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup προσβλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελληνική πλευρά, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και θα δοθεί μόνος με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουν προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας. 

1) Να μην προβεί σε μονομερή μέτρα με καθαρά δημοσιονομικές επιπτώσεις.

O βρετανός ανταποκριτής, μάλιστα, γνωστοποίησε με νέο tweet ότι υπάρχει και επικαιροποιημένο προσχέδιο, το οποίο ανέβασε στον λογαριασμό του.

«Σήμερα ο κύριος Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Μου έδειξε ένα σχέδιο ανακοίνωσης το οποίο αναγνωρίζει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και μιλούσε για την ανάγκη να ζητήσει η κυβέρνηση την επέκταση του προγράμματος και αυτή θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα ως μια μεταβατική κατάσταση για μια συμφωνία ανάπτυξης για την Ελλάδα» τόνιζε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών μετά το Eurogroup, με το κείμενο να το επιβεβαιώνει.

Τι έγραφαν FT και Reuters

Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο κοινοτικό αξιωματούχο, ότι ο κ. Μοσκοβισί «συνεισέφερε ιδέες» σε συζήτηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και ότι μόνο η πρόταση του Eurogroup ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, έγραψε στο Twitter ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έλεγαν ότι εν λόγω σχέδιο «δεν έχει καμία διαφορά στην ουσία» από αυτό που παρουσιάστηκε στο Εurogroup και, αφετέρου, ότι «δεν υπάρχει» αλλά «ήταν περισσότερο μία δήλωση αρχών που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές».

Στη συνέχεια, μόλις ο Πολ Μέισον έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο ο Σπίγκελ επανήλθε  με καινούργιες αναρτήσεις λέγοντας ότι το σχέδιο Μοσκοβισί περιελάμβανε πρωτογενή πλεονάσματα.

«Το Twitter είναι κακό για την καλή δημοσιογραφία» παραδέχθηκε σημειώνοντας ότι το «πραγματικό ερώτημα είναι αν ο Γ.Βαρουφάκης συμφωνεί με τις αρχές Μοσκοβισί, όχι εάν είναι έντυπο σχέδιο».