Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Ο Γιάννης Βαρουφάκης- όπως δήλωσε ο ίδιος χθες, ήταν έτοιμος να υπογράψει ένα προσχέδιο το οποίο είχε παρουσιάσει ο Πιερ Μοσκοβισί. Όμως, όπως τόνισε αυτό το «θαυμάσιο κείμενο», που θα υπέγραφε στη στιγμή, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο του Γερούν Ντάισεμπλουμ που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση και μας πήγαινε πίσω. Η πληροφορία ότι πριν αρνηθεί να υπογράψει το κείμενο Ντάισεμπλουμ, ο Βαρουφάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον… Παναγιώτη Λαφαζάνη, ελέγχεται ως ανακριβής.  

Ο Λαφαζάνης- βλέπετε, δεν έχει διαφωνήσει μόνο με την επιλογή κεντροδεξιού Προέδρου Δημοκρατίας, έχει διαφωνήσει και με το ενδεχόμενο ενός έντιμου συμβιβασμού. Ο Βλαδίμηρος (ο Λένιν), λίγους μήνες μετά τη νίκη των μπολσεβίκων, υπέγραψε την Συνθήκη του Μπρεστ – Λιτόφσκ με την οποία η Ρωσία απώλεσε το 1 / 4  των εδαφών της, κάπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα!. Ο Παναγιώτης (ο Λαφαζάνης) όμως δεν δέχεται να υπογραφεί καμιά συμφωνία στις Βρυξέλλες.  

Σήμερα, όπως έχει ανακοινωθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει το πρόσωπο του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «προεδρικοί», αναμένουν εναγωνίως την ανακοίνωση του ονόματος. Όχι γιατί κόπτονται αν θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (που παραμένει φαβορί) ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά για να δουν αν ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχθεί αυτή την περίεργη κατάσταση «ομηρίας».  

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι ο Α. Τσίπρας σέβεται την άποψη όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ μάλλον αυτών που έχουν γράψει «χιλιόμετρα» στους αγώνες, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να εμφανιστεί σαν Πρωθυπουργός- δέσμιος των συνιστωσών. Παραφράζοντας μια έκφραση των ημερών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Πρωθυπουργός… δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.  

Ταυτοχρόνως αποκρούουν τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ένα κακό αποτέλεσμα στο Eurogroup θα οδηγούσε σε επιλογή προσώπου προερχόμενου από την αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα περισσότερο από ποτέ –λένε- έχει ανάγκη γενικότερης αποδοχής από την κοινωνία και αυτό δεν εξαντλείται στις δημοσκοπήσεις και στις πλατείες, αλλά καλό είναι να εδράζεται σε πιο στέρεες βάσεις. Και να πιστοποιηθεί με κινήσεις που θα διευρύνουν πολιτικά τη δυναμική της, εντός και εκτός Ελλάδας. 
Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε…