Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Παράταση παίρνει η αναμέτρηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τα στελέχη που τον αμφισβητούν καθώς η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπου και αναμενόταν να τεθεί ζήτημα ηγεσίας, οδεύει προς αναβολή. Οι δραματικές χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, το τελεσίγραφο του Eurogroup αλλά και το ορατό ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί σε τροχιά ρήξης με τους εταίρους της καταστούν μονόδρομο να μπουν τα μαχαίρια στο θηκάρι, τουλάχιστον προσωρινά. 

Προς την κατεύθυνση της αναβολής της Κοιν. Ομάδας κινήθηκε ο Γραμματέας της Γ. Πλακιωτάκης, ο κοιν. Εκπρόσωπος Κυρ. Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης (σ.σ. οι δύο τελευταίοι είχαν συμμετάσχει και στο δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου με μενού τις εσωκομματικές εξελίξεις) αλλά και η Μαρία Σπυράκη, εκ μέρους των ευρωβουλευτών του κόμματος. Κι αν αυτά τα στελέχη θεωρούν επιρροής του κ. Σαμαρά, αξίζει να σημειωθεί ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Νικ. Δένδιας ενώ αντίστοιχο μήνυμα εστάλη και από το επιτελείο του Κωστή Χατζηδάκη

Πρόκειται για μία αναβολή βολική για όλες τις πλευρές που, βέβαια, δεν κλείνει την αντιπαράθεση αλλά δίνει χρόνο προκειμένου αυτή να γίνει με πιο καθαρούς όρους. 

Ο κ. Σαμαράς, στο χρόνο που μεσολαβεί, έχει τη δυνατότητα να αναδείξει την ορθότητα των όσων έλεγε προεκλογικά – ειδικά εάν η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου οδηγηθούν τελικά σε ρήξη με την Ευρωζώνη – αλλά και να επιδιώξει να αναδειχθεί στον βασικό φιλευρωπαϊκό πολιτικό πόλο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των επιλογών του, όπως επεδίωξε ήδη από χθες με τις επαφές του με τους Στ. Θεοδωράκη και Ευ. Βενιζέλο, έστω κι αν η πρωτοβουλία αντιμετωπίστηκε μάλλον ψυχρά από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. 

Ως προς τους αμφισβητίες του κ. Σαμαρά, η αναβολή τους εξυπηρετεί, επίσης, καθώς είτε – λόγω των εξελίξεων – θα αναγκάζονταν να αμβλύνουν την κριτική του προς τον Πρόεδρο της ΝΔ είτε, σε διαφορετική περίπτωση, θα κατηγορούνταν για μικροπολιτική σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο. 

Συνεπώς, το «ραντεβού” των δύο πλευρών αναμένεται να ανανεωθεί για εύλογο χρόνο, δίνοντας ευκαιρία αποκλιμάκωσης της έντασης στο εσωτερικό της ΝΔ. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται σταθερά και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος χθες συνομίλησε με τον κ. Σαμαρά, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Προς την λογική της αποκλιμάκωσης κινείται και η επιλογή της κας Γιαννάκου και των υπολοίπων που συμμετείχαν στο δείπνο της προηγούμενης Τετάρτης στην Αθηναϊδα να αναβάλουν, μέχρι νεωτέρας, το προγραμματισμένο για απόψε δεύτερο δείπνο, στη οικία αυτή τη φορά της Ντόρας Μπακογιάννη. Το δεύτερο δείπνο ανεβλήθη, και λόγω διαφωνιών στελεχών που συμμετείχαν στο πρώτο, χωρίς αυτό, επουδενί, να σημαίνει ότι αίρονται και οι λόγοι αμφισβήτησης στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά. Απλώς, η αναμέτρηση παίρνει μία μικρή παράταση...