Ένα άρθρο - καταπέλτη φιλοξενεί η Liberation για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, η στάση του έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν βοηθάει στη διαπραγμάτευση, καθώς συμπεριφέρεται στους συναδέλφους του με περιφρόνηση και λέει δημόσια ότι μόνο ο Σόιμπλε είναι στο δικό του μέγεθος και δίνει σε όλους μαθήματα οικονομίας.

Ο ίδιος, σχετικά με το τελεσίγραφο που έλαβε η Ελλάδα στο Eurogroup, αναφέρει:

Οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν μια εβδομάδα περιθώριο στην Αθήνα για να δεχτεί να συνεχίσει το πρόγραμμα που της δίνει και χρήματα. Αλλιώς, η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί μόνη της.

Η το παίρνουν ή το αφήνουν. Το Eurogroup εξαπέλυσε τελεσίγραφο στην Ελλάδα η οποία έχει μια εβδομάδα για να δεχτεί την παράταση του προγράμματος που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τους δανειστές της, με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας. Αλλιώς, θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Οι Ευρωπαίοι, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, σκλήρηναν τη στάση τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν περίμενε αναμφίβολα να βρεθεί τόσο απομονωμένη. Η ίδια δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο ελάχιστο απέναντι στις προεκλογικές της δεσμεύσεις σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο δεν θα γίνουν περικοπές αλλά θα γίνουν και παροχές ύψους 12 δις ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε τουλάχιστον να του δώσουν οι εταίροι τα χρήματα που χρειάζεται (1,2 δις το ΔΝΤ και 4,6 δις ομόλογα) αναμένοντας να ολοκληρώσει το νέο του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση των υποχρεώσεών του (ειδικά μικρότερη προσπάθεια στον προϋπολιγισμό).

Αλλά η ευρωζώνη αρνήθηκε να δώσει χρόνο στο χρόνο. Απαίτησε την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος πριν συνεχίσει τη διαπραγμάτευση.