Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα δεδομένα, παίζοντας με τις προσδοκίες των εταίρων της, αναφέρεται σε άρθρο της Deutsche Welle με τίτλο «Η στρατηγική 'καμικάζι' της Ελλάδας».

Η αρθρογράφος Μπάρμπαρα Βέσελ τονίζει πως «αυτή η στρατηγική 'όλα ή τίποτα' μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα». 

«Η ελληνική κυβέρνηση διέρρηξε τη Δευτέρα και το δεύτερο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες, κυρίως γιατί οι υπουργοί Οικονομικών δεν υπέκυψαν στις επιθυμίες της. Αυτό που έχει εκνευρίσει ακόμα και έμπειρους διαπραγματευτές της ΕΕ είναι ότι και οι δύο πλευρές δεν ήταν σε θέση να ξεκινήσουν έναν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο», σημειώνει η Βέσελ και προσθέτει:

Ο κ. Βαρουφάκης μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα φύλλο χαρτί με αριθμούς, δεδομένα ή προσδοκίες της ελληνικές κυβέρνησης. Μάλιστα είπε πως οι συνάδελφοί του θα μπορούσαν να διαβάσουν τους New York Times για να μάθουν ποιες είναι οι θαυμαστές λύσεις που προτείνει. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θέλει να κάνει τα πάντα για να υπάρξει μια συμφωνία και ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι την Τετάρτη.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει μια τάση προς την αυθάδεια. Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κατ' αυτό τον τρόπο στους ομολόγους του, ειδικά όταν ζητάει χρήματα. Είναι απίθανο ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι να αφήσουν τον Βαρουφάκη να εκτελεί κατά βούληση. Ακόμα και πριν από τις συνομιλίες της Δευτέρας, το κλίμα δεν ήταν αισιόδοξο, καθώς αρκετοί δεν εμπιστεύονταν τις ελληνικές υποσχέσεις. Και η προσπάθεια να έρθουν κόντρα η Κομισιόν με το Eurogroup δεν έπιασε. Η Ελλάδα εξάντλησε πολύ νωρίς τις αρχικές καλές προθέσεις της ΕΕ.

«Ίσως ο Βαρουφάκης ψάχνει για νέα δουλειά ως αρθρογράφος σε μια διεθνή εφημερίδα. Ποιος ο λόγος να δημοσιεύει πρώτα τις επιθυμίες της κυβέρνησης του στον αμερικανικό Τύπου και μετά να τις παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ως τη μοναδική βάση διαπραγμάτευσης; Μήπως ελπίζει πως θα πείσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να αναμειχθούν και να ζητήσεις τους Ευρωπαίους να ενωθούν; Ακολουθεί λάθος δρόμο με αυτή την προσέγγιση. Ή, μήπως, ο Βαρουφάκης πιστεύει πως μπορεί να βρει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ; Αν ναι, καλή τύχη!», υπογραμμίζει.

Σε άλλο σημείο, η αρθρογράφος αναφέρει ότι «ο κύριος ένοχος της ελληνικής μιζέριας, που παίζει το ρόλο του μεγάλου μπαμπούλα, είναι η Γερμανία, με τις ναζιστικές συγκρίσεις και όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια από το πολιτικό σκουπιδοτενεκέ. Αλλά η δυσφήμιση του Σόιμπλε δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη - οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Βαλτικής, και ακόμη οι ομόλογοί τους από την Ιρλανδία και την Ισπανία, χώρες που επίσης είχαν υπομείνει μια κρίση χρέους, έχουν γίνει ιδιαίτερα ασυμβίβαστοι με τις αξιώσεις της Ελλάδας. Η Αθήνα έχει ζητήσει τίποτα λιγότερο από μια προσωρινή - και το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει οριστεί - χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού της από την ευρωζώνη. Και όλα αυτά δίχως όρους, εγγυήσεις ή συμφωνίες αποπληρωμής. Αυτό μπορεί να είναι η επιθυμία τους, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας και να αρχίσει να πιστεύει στην προεκλογική ρητορική της. Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup επέμειναν ότι πρέπει να τηρούνται οι υπάρχουσες συμφωνίες, τουλάχιστον το περίγραμμά τους. Από την άλλη, όμως η Αθήνα θεωρεί απαράδεκτο ακόμα και να μιλήσει για όλα αυτά και ακολουθεί το μόττο: όλα ή τίποτα».