Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Ερειστικά είναι τα σχόλια του διεθνή Τύπου για την Ελλάδα και τη στάση της κυβέρνησης στο χθεσινό Eurogroup. Μάλιστα αρκετά δημοσιεύματα περιλαμβάνουν επικριτικά ακόμα και ειρωνικά σχόλια για τον έλληνα ΥΠΟΙΚ. 

Πιο συγκεκριμένα, άρθρο - καταπέλτη φιλοξενεί η Liberation για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, η στάση του έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν βοηθάει στη διαπραγμάτευση, καθώς συμπεριφέρεται στους συναδέλφους του με περιφρόνηση και λέει δημόσια ότι μόνο οΣόιμπλε είναι στο δικό του μέγεθος και δίνει σε όλους μαθήματα οικονομίας.

Ο ίδιος, σχετικά με το τελεσίγραφο που έλαβε η Ελλάδα στο Eurogroup, αναφέρει:

Οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν μια εβδομάδα περιθώριο στην Αθήνα για να δεχτεί να συνεχίσει το πρόγραμμα που της δίνει και χρήματα. Αλλιώς, η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί μόνη της.

Η το παίρνουν ή το αφήνουν. Το Eurogroup εξαπέλυσε τελεσίγραφο στην Ελλάδα η οποία έχει μια εβδομάδα για να δεχτεί την παράταση του προγράμματος που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τους δανειστές της, με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας. Αλλιώς, θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Οι Ευρωπαίοι, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, σκλήρηναν τη στάση τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν περίμενε αναμφίβολα να βρεθεί τόσο απομονωμένη. Η ίδια δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο ελάχιστο απέναντι στις προεκλογικές της δεσμεύσεις σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο δεν θα γίνουν περικοπές αλλά θα γίνουν και παροχές ύψους 12 δις ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε τουλάχιστον να του δώσουν οι εταίροι τα χρήματα που χρειάζεται (1,2 δις το ΔΝΤ και 4,6 δις ομόλογα) αναμένοντας να ολοκληρώσει το νέο του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση των υποχρεώσεών του (ειδικά μικρότερη προσπάθεια στον προϋπολιγισμό).

Αλλά η ευρωζώνη αρνήθηκε να δώσει χρόνο στο χρόνο. Απαίτησε την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος πριν συνεχίσει τη διαπραγμάτευση.

Deutsche Welle: Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα δεδομένα

Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα δεδομένα, παίζοντας με τις προσδοκίες των εταίρων της, αναφέρεται σε άρθρο της Deutsche Welle με τίτλο «Η στρατηγική 'καμικάζι' της Ελλάδας». Η αρθρογράφος Μπάρμπαρα Βέσελ τονίζει πως «αυτή η στρατηγική 'όλα ή τίποτα' μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα».

«Η ελληνική κυβέρνηση διέρρηξε τη Δευτέρα και το δεύτερο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες, κυρίως γιατί οι υπουργοί Οικονομικών δεν υπέκυψαν στις επιθυμίες της. Αυτό που έχει εκνευρίσει ακόμα και έμπειρους διαπραγματευτές της ΕΕ είναι ότι και οι δύο πλευρές δεν ήταν σε θέση να ξεκινήσουν έναν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο», σημειώνει η Βέσελ και προσθέτει: Ο κ. Βαρουφάκης μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα φύλλο χαρτί με αριθμούς, δεδομένα ή προσδοκίες της ελληνικές κυβέρνησης. 

Είναι ξεκάθαρο πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει μια τάση προς την αυθάδεια. Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κατ' αυτό τον τρόπο στους ομολόγους του, ειδικά όταν ζητάει χρήματα. Είναι απίθανο ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι να αφήσουν τον Βαρουφάκη να εκτελεί κατά βούληση. Ακόμα και πριν από τις συνομιλίες της Δευτέρας, το κλίμα δεν ήταν αισιόδοξο, καθώς αρκετοί δεν εμπιστεύονταν τις ελληνικές υποσχέσεις. Και η προσπάθεια να έρθουν κόντρα η Κομισιόν με το Eurogroup δεν έπιασε. Η Ελλάδα εξάντλησε πολύ νωρίς τις αρχικές καλές προθέσεις της ΕΕ.

«Ίσως ο Βαρουφάκης ψάχνει για νέα δουλειά ως αρθρογράφος σε μια διεθνή εφημερίδα. Ποιος ο λόγος να δημοσιεύει πρώτα τις επιθυμίες της κυβέρνησης του στον αμερικανικό Τύπου και μετά να τις παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ως τη μοναδική βάση διαπραγμάτευσης; Μήπως ελπίζει πως θα πείσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να αναμειχθούν και να ζητήσεις τους Ευρωπαίους να ενωθούν; Ακολουθεί λάθος δρόμο με αυτή την προσέγγιση. Ή, μήπως, ο Βαρουφάκης πιστεύει πως μπορεί να βρει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ; Αν ναι, καλή τύχη!», υπογραμμίζει.

Σε άλλο σημείο, η αρθρογράφος αναφέρει ότι «ο κύριος ένοχος της ελληνικής μιζέριας, που παίζει το ρόλο του μεγάλου μπαμπούλα, είναι η Γερμανία, με τις ναζιστικές συγκρίσεις και όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια από το πολιτικό σκουπιδοτενεκέ. Αλλά η δυσφήμιση του Σόιμπλε δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη - οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Βαλτικής, και ακόμη οι ομόλογοί τους από την Ιρλανδία και την Ισπανία, χώρες που επίσης είχαν υπομείνει μια κρίση χρέους, έχουν γίνει ιδιαίτερα ασυμβίβαστοι με τις αξιώσεις της Ελλάδας.

Ζιν στους FT: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει… Κύπρος

Άρθρο του Χανς Βέρνερ Ζιν, στο οποίο σχολίαζει τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών, δημοσιεύουν οι Financial Times.

Στο άρθρο του, ο γνωστός γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo αναφέρεται στην περίπτωση της Κύπρου και τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος πριν από τρία χρόνια, σημειώνοντας πως η Ελλάδα αν και δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το ακραίο σημείο, εντούτοις πλησιάζει προς αυτό.

Spiegel: Τσίπρας και Βαρουφάκης επιζητούν το φθηνό χειροκρότημα

Με ένα δημοσίευμα κατά της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως κατά των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη το γερμανικό περιοδικό Spiegel σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup και την αδυναμία να καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ εταίρων και ελληνικής πλευράς. 

Το δημοσίευμα με τίτλο «Επανάσταση προ των πυλών» κάνει λόγο για πολύ βαρύ κλίμα και σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι μπορεί η ελληνική πλευρά να διαθέτει ευγενή ιδανικά, ωστόσο η διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί είναι λάθος.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Gregor Peter Schmitz «Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν ενεργεί ιστορικά, ενεργεί δειλά».

Ο ίδιος σχολιάζει και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας πως λειτουργούν σαν παίκτες του πόκερ που θέλουν το φθηνό χειροκρότημα των πολιτών.

«Οι δύο άντρες όχι μόνο αποζητούν το φθηνό χειροκρότημα των Ελλήνων συμπατριωτών τους, επιπροσθέτως λειτουργούν σαν παίκτες του πόκερ που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μπορούν να τα χάσουν όλα» γράφει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο Gregor Peter Schmitz σχολιάζει και τις στιλιστικές προτιμήσεις των δύο ανδρών:

«Αλέξης και Γιάνης γράφουν τη δική τους ιστορία ως επαναστάτες που θέλουν να καθιερώσουν το δερμάτινο μπουφάν και το ανοιχτό πουκάμισο».

O γερμανικός Τύπος

Για «επικίνδυνο σενάριο» κάνει λόγο σε σχόλιό της η «Sueddeutsche Zeitung» επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του Eurogroup θυμίζει την περίπτωση της Κύπρου, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολη. «Η αναστάτωση ήταν αναμενόμενη. Το γεγονός ότι ήρθε τόσο γρήγορα όμως, όχι. Οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών των 18 χωρών του ευρώ με τον Έλληνα ομόλογό τους Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσαν μετά από μια ολόκληρη ώρα. Καμία συμφωνία για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, καμία συμφωνία για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Τίποτα», αναφέρει η αρθρογράφος, η οποία πάντως εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει ένα τελεσίγραφο ανάλογο με αυτό που δόθηκε στην Κύπρο, διότι τότε θα προκαλούσε την αντίδραση εκατομμυρίων ανθρώπων στον ευρωπαϊκό Νότο.

«Αυτό το σενάριο έχει σίγουρα εξετασθεί από το Eurogroup και τη γερμανική κυβέρνηση και διαπιστώθηκε ότι είναι επικίνδυνο» σημειώνει και προσθέτει ότι δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. «Φτάνει τώρα, Έλληνες!» είναι ο τίτλος της «Bild» η οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν περιμένει να την διώξουν από την Ευρωζώνη, διώχνει η ίδια τον εαυτό της και υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πάει καλύτερα χωρίς την Ελλάδα στο ευρώ. Σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι «η χώρα απειλείται με χρεοκοπία και οι Έλληνες τζογάρουν» ενώ τονίζεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αφήνει το Eurogroup για το θέμα της χώρας του να διαλυθεί και μετά δηλώνει έτοιμος για συμβιβασμό».

«Η Ελλάδα διαλύει τις συνομιλίες στην ΕΕ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής «Handelsblatt». «Το θέμα είναι κάτι περισσότερο από διαδικαστικό. Ο χρόνος για μια λύση μειώνεται συνεχώς, τα περιθώρια για συμβιβασμό στενεύουν όλο και περισσότερο (...). Οι αμφιβολίες για λύση αυξάνονται μετά το τελευταίο επεισόδιο ακόμη περισσότερο. Οι τεχνικές συνομιλίες εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και τους δανειστές το Σαββατοκύριακο δεν έφεραν αποτέλεσμα. Μανιώδη τηλεφωνήματα και εμπιστευτικές συζητήσεις δεν βρήκαν διέξοδο.

Οι χρηματαγορές τοποθετούνται για την πιθανότητα ενός σεναρίου "Grexit"» αναφέρει η εφημερίδα, η οποία, σε άλλο άρθρο της κάνει λόγο για αύξηση του κόστους οποιασδήποτε λύσης και τονίζει ότι η επιλογή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν υπάρχει πια και θα χρειαστεί πακέτο βοήθειας ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ο Βαρουφάκης ξεχειλίζει αυτοπεποίθηση» τιτλοφορείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» η οποία κάνει λόγο για μεγάλη απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε λίστα με συγκεκριμένα μέτρα.

«Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα;» είναι ο τίτλος άρθρου στο μπλογκ τής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» στο οποίο τίθενται τα ερωτήματα: «Γιατί αποσύρθηκε το προσχέδιο του Μοσκοβισί και υπό την πίεση τίνος;». Σε άρθρο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Πρόγραμμα ενάντια στη θέληση των Ελλήνων ψηφοφόρων» επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τηρούν σκληρή στάση και σπρώχνουν την Ελλάδα όλο και περισσότερο στη γωνία. «Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα. Ένα αδιέξοδο για τον Τσίπρα» γράφει η συντάκτρια.