Στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου του πολιτικού με το μετριοπαθές προφίλ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και η χώρα μπορεί να βρουν τον σύμμαχο ώστε να ξεπεράσουν τους δύσκολους σκοπέλους που διανύουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. 
 
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικρατέστερος για την προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ο άνθρωπος που ήδη από το 2010-2011 δημόσια πρότεινε την αντικατάσταση του μνημονίου από μία εθνική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αρνήθηκε να δεχθεί την «τρόικα» στο Υπουργείο.  Σήκωσε τη σημαία των γερμανικών αποζημιώσεων, παρουσιάζοντας στη Βουλή, ως Υπουργός Εξωτερικών, θέσεις που επικροτήθηκαν, ανοίγοντας εκ νέου το φάκελο.
 
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απομονωμένος πολιτικά αν και αξιωματική αντιπολίτευση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τον αντιμετώπισε με πολιτικό και θεσμικό σεβασμό, με πλήρη ενημέρωση του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, από την πολιτική ηγεσία και ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
 Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από όλες τις δημόσιες θέσεις του, μακριά από κομματικές συμπεριφορές, υπήρξε πάντα υπέρμαχος της εθνικής συνεννόησης, την οποία στήριζε με δημόσιες θέσεις του και αρθρογραφία, και από το ξεκίνημα της κρίσης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. 
 
Τη στάση αυτή τηρεί  και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου η πολιτική του πρόταση για το χαρτοφυλάκιο που κατέχει, έτυχε της έγκρισης και της αποδοχής από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς, καθώς πάντοτε διατύπωνε έναν προχωρημένο και προοδευτικό λόγο.
 
 Ως Επίτροπος για τη Μετανάστευση, την Ασφάλεια, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, στήριξε θέσεις, που επικροτήθηκαν από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης και για τη Μετανάστευση, που αποτελούν τη βάση της νέας μεγάλης ευρωπαϊκής ατζέντας για την Ασφάλεια, που θα υιοθετηθεί τον Απρίλιο του 2015.
 
Η φιλοσοφία της πρότασής του στηρίζεται σε βασικές αρχές που διέπουν τη μετανάστευση και την ασφάλεια, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ασφάλεια συνόρων και πολιτών, νόμιμοι οδοί για τους αιτούντες άσυλο, νόμιμη μετανάστευση για τους οικονομικούς, κυρίως, μετανάστες: «Όχι μια Ευρώπη φρούριο». 
 
Την ώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ την εθνική συναίνεση και συνεννόηση, ώστε να παρουσιάσει ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στους «εταίρους» της, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να συμβάλλει στον μέγιστο βαθμό προς αυτήν την κατεύθυνση.