Είναι προς το συμφέρον όλων η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Ecofin.

«Η ομπρέλα που μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμά μας, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και επίσης θα μας δώσει περισσότερο χρόνο μιλήσουμε για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί», πρόσθεσε. 

Nτομπρόβσκις: Καλύτερο σενάριο η επάκταση του προγράμματος

«Η ΕΕ έχει ισχυρή θέληση προκειμένου να βρεθεί λύση προς όφελος όλων», δήλωσε από την πλευρά του ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, επίτροπος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, αναφερόμενος στην Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας είδαμε πως οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις απέφεραν καρπούς τον περασμένο χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό η χώρα να συνεχίζει να κτίζει πάνω σε αυτό το επίτευγμα. Οποιαδήποτε κίνηση που θα παρέκκλινε από αυτήν τη γραμμή θα είχε αρνητική επίδραση» δήλωσε ο επίτροπος.

Στη συνέχεια τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δει την Ελλάδα να ανακάμπτει οικονομικά. «Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να βρεθεί λύση προς όφελος όλων, εφόσον γίνεται στο ισχύον πλαίσιο και όλοι εμμείνουν στις δεσμεύσεις τους» πρόσθεσε ο Β. Ντομπρόφσκις.

Ερωτηθείς για πιθανά σενάρια σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, ο επίτροπος ξεκαθάρισε πως όλες οι πλευρές συνεργάζονται μόνο σε ένα σενάριο, το οποίο είναι «η επέκταση του ισχύοντος προγράμματος κι έπειτα η διάθεση κάποιας ευελιξίας στο ισχύον πλαίσιο».

Ο επίτροπος πρόσθεσε πως δεν τίθεται κανένα θέμα τελεσιγράφου και συνέχισε λέγοντας πως «το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε εποικοδομητικά χθες στο Eurogroup και όλοι πιστεύουμε πως το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι η επέκταση του ισχύοντος προγράμματος. Υπάρχει διάθεση να αξιολογηθούν ορισμένες ανησυχίες από ελληνικής πλευράς, ούτως ώστε να βρούμε τρόπο να υπάρξει κάποια ευελιξία στο ισχύον πρόγραμμα».