Την αυτονόητη στήριξη της ΝΔ εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Συγγρού θα ψηφίσει υπέρ της εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου  της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό.

Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του.

Την ίδια ώρα, άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιταχθεί στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου έλαβε το Ποτάμι, με την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη στον συνταγμαλόγ, Νίκο Αλιβιζάτο.  

Την πρόταση του Ποταμιού για τον Νίκο Αλιβιζάτο προτίθεται να στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Θεοδωράκης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει την πρόταση του Ποταμιού για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να ψηφίσει τον Νίκο Αλιβιζάτο. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος αποδέχθηκε την πρόταση Θεοδωράκη.

Σε δήλωσή του αναφέρει: 

Υπό τις σημερινές περιστάσεις, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές, είναι υποχρέωση του καθενός να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Καθώς πιστεύω ότι μόνον με ευρύτερες συναινέσεις μπορεί να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα, αποδέχομαι την τιμητική πρόταση του επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρου Θεοδωράκη και τον ευχαριστώ.

Λίγο αργότερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία στηρίζει την υποψηφιότητα Αλιβιζάτου αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «επί της ουσίας  απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης».

Αναλυτικά: 

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου της αποφάσισε ομόφωνα να μη ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας για λόγους βαθύτατα πολιτικούς. Κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει άλλωστε σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης και το απέδειξε αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος.

Άλλο όμως η θεσμική συναίνεση  γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας  απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης. Ενώ η χώρα στερείται στρατηγικής, παρότι πολλοί πολίτες καλοπροαίρετα νομίζουν ότι η κυβέρνηση  διαπραγματεύεται σκληρά.

Στην προηγούμενη Βουλή η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς την εκλογή ΠτΔ δεν άφηνε περιθώρια διαβούλευσης. Η παρούσα όμως Βουλή εκλέγει ούτως ή άλλως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν η επιλογή του Προέδρου καταστεί ζήτημα ατομικής επιλογής του Πρωθυπουργού, ήταν και επιβεβλημένη και εφικτή.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το συντονισμό των κινήσεων της με την ΚΟ του Ποταμιού στο κορυφαίο συμβολικά ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κοινή πρόταση των δυο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.