Άγνοια δηλώνει κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν, μιλώντας στο newpost, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει, αύριο Τετάρτη, αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Nωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλέστηκε πηγή στις Βρυξέλλες, η Αθήνα θα ζητήσει παράταση έως και έξι μήνες, μέχρι το τέλος Αυγούστου, διαχωρίζοντας, παράλληλα τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο.

Το ελληνικό έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες θα συνταχθεί απόψε και θα βασίζεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -έγγραφο Μοσκοβισί- που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στο Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα/μνημόνιο».

Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.
 
Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η «Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times «η Ελλάδα επιμένει πως η επέκταση αφορά τη δανειακή σύμβαση και όχι το μνημόνιο, αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι εμμένουν πως δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να επιτρέπουν ένα τέτοιο δάνειο».

TAGS