Τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου είχαν συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παυλόπουλο τόνισε ότι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρότασή του. «Είναι τιμητική πρόταση και πρόταση ευθύνης. Μου δίνει τη δυνατότητα με τις ταπεινές μου δυνάμεις να συμβάλω στην έξοδο της χώρας από αυτή την εφιαλτική κρίση. Να αγωνιστούμε πατρίδα και τον λαό αλλά και για την Ευρώπη. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες της Ευρώπης» ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα αγωνιστεί για τις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης και το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι δεν περίμενε την πρόταση και σημείωσε ότι είναι καλύτερο στη ζωή να μην περιμένεις κάτι, αλλά η ζωή να στο φέρνει. 

Στις πρώτες τους δηλώσεις μπροστά στην κάμερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ενότητα και περηφάνεια. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο που απαιτεί ψυχραιμία και υπευθυνότητα».

«Είναι ένας κοινός αγώνας που πρέπει να δοθεί, γιατί ο τόπος πρέπει να βγει απο το τέλμα και ο λαός μας να γνωρίσει την περηφάνεια και την ελπίδα. Η Ευρώπη εδώ και καιρό έχει χάσει μεγάλο μέρος από την αξιοπρέπειά της» δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

«Χρειαζόμαστε έναν ΠτΔ με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης, κοινωνικής αποδοχής και δημοκρατικό». Με αυτά τα λόγια ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την πρόταση της κυβέρνησης για την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου.

«Μπορεί με το κύρος του, την δημοκρατική του συνείδηση να βοηθήσει τη χώρα. Με το θεσμικό ρόλο του θα υποστηρίξει την κοινωνική αλλαγή που θα φέρει αυτή η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η υποψηφιότητα Παυλόπουλου εξασφάλισε τη στήριξη της ΝΔ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Συγγρού. Τα στελέχη του «καραμανλικού μπλοκ» είδαν με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά την υποψηφιότητα όπως φάνηκε από δηλώσεις που έκαναν στα social media, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης πήγε να συγχαρεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο πολιτικό του γραφείο. 

Ποιος είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ο συνταγματολόγος και ακαδημαϊκός Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά την πρόταση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήλθε στην Αθήνα το 1968.

Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή.

Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA  και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).

Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.

Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) τηςΝομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.  

Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.

Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).