Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Είχε προηγηθεί μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, η απόφαση του Προέδρου της Κύπρου να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της Κομισιόν, ελήφθη ύστερα από σχετική συνεννόηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Τσίπρα.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει στη δήλωσή του ότι ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης και επανέλαβε τη θέση της κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάγκη λύσης εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε επίσης δημόσια παρέμβαση στο Ελληνικό ζήτημα με συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιγράφοντας την κατάσταση ως αρκούντως κρίσιμη και εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι την Παρασκευή θα εξευρεθεί τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο.

«Δεν λέω ότι είμαι αισιόδοξος, όμως η ευχή είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό που ο κ. Γιουνκέρ είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα, δηλαδή την ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που είναι τα υποκατάστατα της λιτότητας ή της αυστηρής λιτότητας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η σταθερή θέση της Κύπρου είναι η στήριξη της Αθήνας και αυτή θα είναι και η πολιτική σε όλες τις κρίσιμες συνεδρίες που ακολουθούν.

«Αυτό έπραξα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ελληνική πλευρά. Συνεπώς αυτή θα είναι και η πολιτική μας σε όλες τις κρίσιμες συνεδρίες που θα ακολουθήσουν, είτε του Eurogroup είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.