Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται  τον κάβο της προεδρικής εκλογής επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παρά την παγερή υποδοχή που συνάντησε η υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου δεν εκτιμά ότι απόψε θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα κατά την ψηφοφορία. 

Το Μαξίμου επιθυμούσε να τελειώσει με την πρώτη ψηφοφορία  η διαδικασία κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους επέμενε σε μία κεντροδεξιά υποψηφιότητα όπως αυτή του πρώην υπουργού που θα συγκέντρωνε και τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας υπερβαίνοντας δηλαδή τις 180 απαιτούμενες. 

Ως εκ τούτου είχε εγκαταλείψει από πολύ νωρίς την πιθανότητα επιλογής ενός υποψηφίου προσώπου από τον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. 

Η απόφαση για τον Αλέξη Τσίπρα συνάντησε πολλά εμπόδια καθώς από την μία υπήρχαν ένθερμοι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου με κεντρικό επιχείρημα την αντικατάστασή του στην Κομισιόν από ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη υποστηρικτές της υποψηφιότητας Παυλόπουλου θύμιζαν στον πρωθυπουργό πως ο πρώην υπουργός πολλές φορές χαρακτήρισε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του μνημονίου σε αντίθεση με τον Επίτροπο που ταυτίστηκε με την φιλομνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά. 

Οι πιέσεις της πλευράς Λαφαζάνη ήταν περισσότερο περιφερειακές. Ο πρωθυπουργός λειτούργησε με γνώμονα το τι θα ξημερώσει τελικά στις Βρυξέλλες καθώς διαφαίνεται μία διάθεση υποχώρησης από την ελληνική κυβέρνηση που ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να δείξει ότι κάνει τώρα το χατίρι σε όσους είχαν αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου την οποία ήθελε και ο ίδιος για να μπορέσει αργότερα να εμφανιστεί άκαμπτος στις πιέσεις που οπωσδήποτε θα δεχτεί από την μειοψηφία όταν θα πρέπει να συζητηθεί η όποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και δανειστών. 

Η απόφασή του για τον Προκόπη Παυλόπουλο «κλείδωσε» στο παρά πέντε...μετά από πολλές πιέσεις.