current views are: 1

18 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση05:34

Το Εurogroup, ο Προκόπης και τα, εν υπνώσει, εσωκομματικά της ΝΔ

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη κυριαρχεί στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου παραμένει σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους, με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Δημοσίευση 05:34’
αρθρο-newpost

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη κυριαρχεί στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου παραμένει σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους, με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη κυριαρχεί στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου παραμένει σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο κίνδυνος μίας εθνικής καταστροφής κυριαρχεί στο μυαλό του Πρόεδρου της Ν.Δ, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, θυμήθηκε τις… εποχές του Μαξίμου, πραγματοποιώντας σύσκεψη με τους Γκ. Χαρδούβελη, Χρ. Σταϊκούρα και Τ. Αναστασάτο. Ο κ. Σαμαράς εκτιμάται ότι διατηρεί ανοικτούς διαύλους με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρωζώνη, έχοντας εικόνα από πρώτο χέρι για τα τεκταινόμενα, τα οποία δεν γεννούν ιδιαίτερη αισιοδοξία. 

Στη Συγγρού η ανάλυση παραμένει ότι ο κ. Τσίπρας έχει μόνον δύο επιλογές, την πλήρη ανατροπή των όσων έλεγε και τη συμφωνία με τους εταίρους ή τη ρήξη και την εθνική περιπέτεια. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα πολιτικώς αρνητικό σενάριο για τον Πρόεδρο της Ν.Δ. και αυτό δεν είναι άλλο από το να επιτύχει, πράγματι, η νέα ελληνική κυβέρνηση μερικές σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά της Ευρωζώνης, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. 

Προσώρας, πάντως, τα εσωκομματικά βρίσκονται σε… χειμερία νάρκη, αν και η κριτική στον κ. Σαμαρά παραμένει, υπόγεια μεν σκληρή δε αλλά η πορεία των διαπραγματεύσεών τον δικαιώνει και σε κατάλληλη στιγμή θα κεφαλαιοποιηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εξελίξεις που πολλοί εκτιμούν ότι είναι κοντά. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, που σήμερα συγκαλεί το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, και παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συγκρότησης ευρωπαϊκού μετώπου με Θεοδωράκη και Βενιζέλο. 

Επιπλέον, οι δύο πολιτικοί ηγέτες συναντώνται σήμερα με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, με τον κ. Σαμαρά να μην επιδιώκει την οποιαδήποτε επαφή με τη νέα κατάσταση στο Μαξίμου. Δυνατό χαρτί για τον κ. Σαμαρά θα είναι η διαχείριση των κοινοβουλευτικών δεδομένων ήδη από τις πρώτες ημέρες. Η προειδοποίηση Τσίπρα ότι το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς θα έρθει με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, έχει ως στόχο να στριμώξει τη ΝΔ που όμως είναι σε πλεονεκτική θέση καθώς ο Πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε «όχι» σε όλα…  

Αλλά και με την Προεδρική εκλογή στη Συγγρού αισθάνονται δικαιωμένοι καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Τσίπρας έπαιξε με το θεσμό μικροκομματικά παιχνίδια τακτικής με κινήσεις αμφιβόλου πολιτικού αποτελέσματος  επιχειρώντας να εμφανιστεί συναινετικός.   

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα ψήφιζε υπέρ μίας υποψηφιότητας του κ. Δημ. Αβραμόπουλου, μόνον αφού σειρά στελεχών με πρώτο το Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχαν διαμηνύσει ότι, εάν η ηγεσία ζητούσε αποχή, οι ίδιο θα ψήφιζαν. Το ίδιο συνέβη, τώρα, και με την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Ο, κατά πάσα βεβαιότητα, νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ακραιφνής καραμανλικός, δεξί χέρι του Κώστα Καραμανλή και με μάλλον τυπικές σχέσεις με την ηγετική ομάδα Σαμαρά αντιμετωπίστηκε όχι με ενθουσιασμό. Η ανακοίνωση της ΝΔ, όπου προβάλλονται τα προσόντα του κ. Στ. Δήμα, που είχε προτείνει η ΝΔ το Δεκέμβριο, είναι χαρακτηριστική του κλίματος. Ο κ. Σαμαράς δεν είχε άλλη επιλογή, την ίδια στιγμή που η καραμανλική πτέρυγα, κατά πληροφορίες, τοποθετούσε ένα ακόμη στέλεχός της σε ανώτατο αξίωμα κάνοντας πολλούς εκ των, αυτοαποκαλούμενων, ως καραμανλικών (μεταξύ τους και κάποιοι έντονοι επικριτές του Προέδρου της ΝΔ) να πανηγυρίζουν… 

Ο κ. Σαμαράς, που δεν αποκλείεται, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου να αναφερθεί και στα εσωκομματικά, γνωρίζει άλλωστε ότι η προσωρινή νηνεμία στο εσωτερικό του κόμματος δεν θα κρατήσει για πολύ… 


σχετικα αρθρα