Σημεία Ομιλίας του Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Μαγνησίας, κ. Θανάση Νάκου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, κατά τη συζήτηση της επερώτησης στη Βουλή για τους Μεσογειακούς Αγώνες.

    «Οι Μεσογειακοί Αγώνες εδώ και χρόνια έχουν πάψει να είναι κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Είναι όμως γεγονός πολιτισμού, προβολής της χώρας και ευκαιρία ανάδειξης μια ξεχασμένης περιοχής, της Θεσσαλίας. Είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία, λόγω της πληθώρας των αθλητών και επισκεπτών, για την τουριστική προβολή αυτής της περιοχής.

Ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής μιας περιοχής εκτός της Αθήνας και των φημισμένων νησιών. Και αυτή χάθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, για 60 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. στη συζήτηση επερώτησης στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού για την αφαίρεση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τη χώρα μας.

    Ο κ. Νάκος εξήγησε ότι «το τελικό κόστος των Αγώνων για το κράτος ήταν 28 εκατ. ευρώ για έξοδα διοργάνωσης, 43,5 εκατ. για έργα και 32 εκατ. ευρώ για φιλοξενία σε κρουαζιερόπλοια ή ξενοδοχεία. Άρα, το πραγματικό κόστος της διοργάνωσης ήταν 28 + 32 = 60 εκατ. ευρώ και επιπλέον 43 εκατ. ευρώ για αθλητικά έργα, όχι για πρόχειρες λυόμενες κατασκευές αλλά για μόνιμες χρήσιμες για την πόλη και την νεολαία της περιοχής αθλητικές εγκαταστάσεις». Συμπλήρωσε, δε, ότι «σ’ αυτό τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό συμφωνήσαμε όλοι και θεωρήσαμε ότι η κυβέρνηση θα έκανε αυτά που έπρεπε για να διεξαχθούν οι αγώνες στη χώρα μας και στις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας».

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. διευκρίνισε ότι η διαφορά των 232 εκατ. ευρώ του αναθεωρημένου προϋπολογισμού (135,29 εκατ. ευρώ), που συντάχθηκε τον Μάιο του 2010, έναντι του αρχικού (358 εκατ. ευρώ), περιλαμβάνει 150 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού και 40 εκατ. δαπάνη για τη μετατροπή του Μεσογειακού Χωριού σε εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ. Όπως τόνισε, «τα 150 εκατ. ευρώ ήταν η κατασκευή των εργατικών κατοικιών, δηλαδή μία επένδυση ζωής σε μία περιοχή-εργατούπολη, προερχόμενα από χρήματα που παρακρατούνται από τους εργαζομένους, μετέπειτα δικαιούχους των κατοικιών».

 Και συμπλήρωσε: «Ο κ. Γερουλάνος αυτό το έργο, τη σημασία του και την πρακτική χρησιμότητα του απέκρυψε, λέγοντας επί λέξει στη Βουλή: “Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε Μεσογειακά χωριά, διότι αυτή τη στιγμή Μεσογειακά χωριά σ’ αυτή την περιοχή είναι μία πολυτέλεια”. Διαστρέβλωσε την αλήθεια ονομάζοντας τα Μεσογειακά χωριά, τις εργατικές κατοικίες που θα γινόταν με χρήματα των εργαζομένων και θα χρησιμοποιούνταν για κατοικίες εργατών της πόλης του Βόλου, …πολυτέλεια!!!».

    Ο κ. Νάκος αναφέρθηκε και στη διοργάνωση των Αγώνων από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «οι Τούρκοι που ανέλαβαν τη διοργάνωση θα πληρώσουν πολλαπλάσια για υποδομές, γιατί δεν έχουν έτοιμες, και προφανώς περισσότερα από τα 60 εκατ. ως κόστος διενέργειας των Αγώνων». Και διερωτήθηκε: «Είναι αφελείς, κ. Υπουργέ, οι Τούρκοι; Θα προβάλουν μία περιοχή κοντά στην Κύπρο και θα την αναδείξουν; Οι Τούρκοι έχουν λεφτά για πέταμα;».

    «Τα πράγματα είναι φανερά», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. «Από την αρχή ο κ. Γερουλάνος είχε εμμονή εναντίον των αγώνων (…) Ας μη διαβάσω τις δεσμεύσεις τους, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τους αρμόδιους Υπουργούς. Επανειλημμένες δεσμεύσεις (…) Όμως, τελικά, επικράτησε η άποψη του κ. Γερουλάνου, ο οποίος αποκάλεσε τους αγώνες φιέστες και πεταμένα λεφτά. (28/1/2011)».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Νάκος στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού για «αντιστάθμισμα» για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Παρουσίασε, μάλιστα, δήλωση του υπουργού στη Βουλή, στις 21 Μαρτίου, με την οποία δεσμευόταν ότι:

    «Για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, λοιπόν, ήμασταν και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη (…) Γι’ αυτό, αυτό το οποίο έχουμε δυνατότητα να κάνουμε είναι να εκπονήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία, απελευθερωμένο από τις δουλείες που είχαν οι Μεσογειακοί Αγώνες και να βοηθήσουμε την περιοχή να αναπτυχθεί έτσι όπως θα έπρεπε και έτσι όπως εκείνη σήμερα θέλει.

    Μαζί, λοιπόν, με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα διασφαλίσουμε ότι η Θεσσαλία δεν θα στερηθεί κάτι από την απώλεια των αγώνων. (…) Αυτό που μπορώ να πω απ’ αυτό εδώ το Βήμα είναι ότι κανείς δεν θέλει και κανείς δεν πρόκειται να στερήσει από τη Θεσσαλία την ανάπτυξη που δικαιούται!».

    «Τι έγινε απ’ όλα αυτά; Τίποτα», σχολίασε ο κ. Νάκος και τόνισε ότι «είναι αποκαλυπτική η επιστολή του Δημάρχου Βόλου κ. Σκοτινιώτη, εκλεγμένου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απελπίστηκε και έστειλε την επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό». Και κατέληξε: «Έτσι τηρείτε τις υποσχέσεις σας. Ούτε μία σύσκεψη δεν έγινε. Όχι αναπτυξιακό πρόγραμμα! Και κάτι ακόμη τελευταίο: Είναι τόσο το ενδιαφέρον σας για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, που εκτός ελάχιστων ουδείς γνωρίζει ότι στη Θεσσαλία, στη Νέα Αγχίαλο, λειτουργεί διεθνές αεροδρόμιο με τακτικές πτήσεις για διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και τσάρτερς. Ποιος το γνωρίζει;

    Τι έκανε η κυβέρνηση, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να κάνει γνωστό σε Έλληνες και ξένους ότι υπάρχει το αεροδρόμιο; Ποια η προβολή μιας περιοχής που έμοιαζε χωρίς το αεροδρόμιο να είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο; Πώς θα γίνουν πράξη αυτά που εσείς, κ. Υπουργέ, είπατε για αγροτουρισμό, περιπατητικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό; Πως θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία του πολιτισμού μας, τα λαογραφικά στοιχεία, το φαγητό μας, όταν δεν δείχνουμε το βασικότερο την πόρτα που οδηγεί σε αυτά;»