Συνεχίζει την σκληρή του στάση απέναντι στην ελληνική πλευρά ο διενθής Τύπος με μπαράζ δημοσιευμάτων. Τα χθεσινά αιχμηρά σχόλια για το αδιέξοδο στο Eurogroup διαδέχεται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, ενώ πλήθος αναφορών γίνονται για την παράταση του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, «Η ελληνική κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τη διορία της Παρασκευής που της έδωσαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος, ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο εμπόδια στο δρόμο για τη συμφωνία εξακολουθούν να υπάρχουν, αφού η διάσταση απόψεων Ελλάδας-Γερμανίας φαίνεται να είναι μεγάλη. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα στηρίζεται στο αρχικό σχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί που έγινε γνωστό την περασμένη Δευτέρα».

Ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε νέα του συνέντευξη «παγώνει» το σχέδιο της Ελλάδας λέγοντας πως δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή Μνημόνιο, ενώ αφήνει ανοιχτό το θέμα Grexit λέγοντας «Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ αλλά εξαρτάται από τους υπεύθυνους στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τους FT, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την συμφωνία που φέρεται να είχε επιτευχθεί την περασμένη Δευτέρα. «Θα ζητήσουμε παράταση εντός του πλαισίου που όριζε το σχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί για την Ελλάδα» διευκρίνισε στην εφημερίδα κορυφαίος υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης.

«Τα πυροτεχνήματα όμως του Eurogroup δεν πρέπει να μας αποσπούν από το ουσιώδες γεγονός ότι είναι επιτεύξιμη μια συμφωνία αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος διάσωσης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν να τσακώνονται για τα αφηρημένα και να επικεντρωθούν στα συγκεκριμένα.

Δεν είναι δύσκολη περιγραφή των πιθανών παραμέτρων μιας βιώσιμης λύσης. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο τμήμα της επίπονης δημοσιονομικής προσαρμογής στα πέντε χρόνια που ισχύει το πρόγραμμα διάσωσης, εφόσον η οικονομία της καταφέρνει να αναπτύσσεται. Και το eurogroup έχει σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτό σε μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Αυτό που απομένει είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση για να διασφαλιστεί ότι το νέο αίτημα έχει περισσότερες πιθανότητες να μεταφραστεί σε βιώσιμη ανάπτυξη και για την ακρίβεια να μειώσει την μέγγενη της πελατειακής γραφειοκρατίας στην ελληνική οικονομία. Σε αντάλλαγμα, είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια σημαντική απομείωση του κρατικού της χρέους.

Εκείνο που μπαίνει στην μέση για τον συμβιβασμό, είναι η αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης και η σύγχυση για την φρασεολογία και την διαδικασία. Την νύχτα της Δευτέρας, για παράδειγμα, κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες δύο διαφορετικά έγγραφα διαπραγμάτευσης –ένα σκληροπυρηνικό από το ίδιο το eurogroup κι ένα πιο φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τον επίτροπο Pierre Moscovici. Εν τω μεταξύ, στις διαμάχες για τα ανακοινωθέντα σε όλες τις συζητήσεις του eurogroup εμφανίζονται κάποιες αόριστες λέξεις που ανάγονται σε κρίσιμα σημεία αρχής, χωρίς να υπάρχει καμία συμφωνία για τις στρατηγικές στις οποίες αναφέρονται.»

WSJ: Η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει πρόγραμμα για τέσσερις έως έξι μήνες

«Η Ελλάδα πρόκειται σήμερα να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για τέσσερις έως έξι μήνες» αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη «αξιωματούχους που είναι σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι όροι της αίτησης βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από την ομιλία του κ. Τσίπραστο Κοινοβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα για την αποκαθήλωση όσων έγιναν με εντολή του μνημονίου και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συγκληθεί σύνοδος κορυφής για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας του».

Το πρόβλημα που επισημαίνεται είναι ότι «οι όροι που τέθηκαν από το Eurogroup για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος μετά το τελεσίγραφο που έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, είναι αυστηροί και αντίθετοι με ό,τι έχει διακηρύξει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αναμένει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για την παράταση».

Ο κ. Βαρουφάκης, σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη, όπως τονίζεται, δήλωσε: «Η γνώμη μου είναι ότι θα υπάρξει ένα κείμενο με το οποίο όλοι θα είναι ευχαριστημένοι», ενώ στο δημοσίευμα προστίθεταθ ότι «παρότι οι συνομιλίες του τις τελευταίες ημέρες με τους ομολόγους του της ευρωζώνης ήταν -όπως ο ίδιος τις περιέγραψε- θορυβώδεις».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, λίγες ώρες πριν μιλήσει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελεί μια πιθανότητα».

CNBC: Μπορεί ο αντάρτης ηγέτης της Ελλάδας να διασώσει το Έθνος;

Το ερώτημα «αν μπορεί ο αντάρτης ηγέτης της Ελλάδας να διασώσει το Έθνος από την χρεοκοπία;» θέτει δημοσίευμα- ανάλυση στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, που υπογράφει η δημοσιογράφος και καθηγήτρια στις Σχολές Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), η Ελληνοαμερικανίδα Ντόντι Τσιαντάρ.

Στην αρχή του εκτενούς δημοσιεύματος σημειώνεται ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, «έμεινε άναυδος» όταν επέστρεψε στην Αθήνα από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, την περασμένη Παρασκευή και βρήκε πάνω στο γραφείο του ένα φάκελο με 575 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως του είπαν, το ποσό αντιπροσώπευε τις ημερήσιες αποζημιώσεις για τα έξοδα του ταξιδιού του στο εξωτερικό. «Αστιεύεστε» τους είπε ο πρωθυπουργός και τότε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επέστρεψε αμέσως τα χρήματα.

Η αρθρογράφος καταγράφει τις θέσεις του «νεότερου πρωθυπουργού» της χώρας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τις αναφορές του ότι «η εποχή της λιτότητας έχει τελειώσει» και ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλής την ριζοσπαστική αριστερά, έχει γυρίσει σελίδα και θα εξαλείψει τη διαφθορά».

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες ανησυχούν για την αβεβαιότητα, φαίνεται να αγαπούν αυτό που ακούνε και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής, μέχρι και 80%, αλλά, αν μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, μένει να αποδειχθεί», σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το πώς να προχωρήσουμε μπροστά με τους όρους της διάσωσης».

NYT: Πρέπει να δοθεί περιθώριο στην Ελλάδα

Η μόνη καλή επιλογή που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να δώσουν κάποιο περιθώριο στην Ελλάδα τώρα»,  τονίζουν σε κύριο άρθρο οι New York Timesμε τίτλο: «Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών».

Σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, «οι δανειστές, κυρίως η Γερμανία, επιμένουν ότι υπερασπίζονται σημαντικές αρχές: μια χώρα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της και η μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από τον καθένα, σύμφωνα με τους κανονισμούς», τονίζεται ότι «αυτό μπορεί να ακούγεται ωραία, καταρχήν, αλλά απορρίπτει την πραγματικότητα, όταν η χώρα και το ευρώ βρίσκονται σε κίνδυνο», ενώ επισημαίνεται το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ότι «το επικίνδυνο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και μιας κρίσης στο σύστημα του ευρώ έχει γίνει πολύ πραγματικό».