current views are: 1

18 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση09:29

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα και τον Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες

Οι εξελίξεις των τελευταίων 48 ωρών έχουν επιβαρύνει το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Δημοσίευση 09:29’
αρθρο-newpost

Οι εξελίξεις των τελευταίων 48 ωρών έχουν επιβαρύνει το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Οι εξελίξεις των τελευταίων 48 ωρών έχουν επιβαρύνει το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η σύγχυση που επικράτησε με τα έγγραφα και τα σχέδια κοινού ανακοινωθέντος από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επιτρόπου με αρμοδιότητα τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί είναι ενδεικτική του σκληρού παιχνιδιού που παίζεται γύρω από την παράταση ή μη του ελληνικού προγράμματος.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, είναι ότι η διαπραγματευτική τακτική που έχει ακολουθήσει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει γίνει δεκτή καθόλου… εύπεπτα από τους συναδέλφους του στο Eurogroup. Η βαριά αυτή ατμόσφαιρα έχει συνδυαστεί με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τεχνικών συνομιλιών κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν προέκυψε σαφής και ξεκάθαρη πρόοδος.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι Ευρωπαίοι αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέμεναν από την ελληνική αποστολή (Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης) πιο συγκεκριμένες ιδέες. Αυτές θα έπρεπε, πάντα κατά την άποψη των εταίρων, να αφορούν στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και των μέτρων που θα χρειαστούν ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη λήψη μέτρων προς ανακούφιση των πολιτών.

Το έτερο ζήτημα που φέρεται να ενόχλησε είναι το γεγονός ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αποφάσισε ουσιαστικά να… ξεμπροστιάσει τον επίτροπο Μοσκοβισί σε σχέση με τη συμβιβαστική του πρόταση αλλά και ευρύτερα το Eurogroup διαρρέοντας την πρόταση Ντάισελμπλουμ πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Τρίτης. 

Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη συνιστούν ένα οικοδόμημα που στηρίζεται σε συγκεκριμένες νόρμες και φόρμες. Η παραβίαση αυτών δεν ευνοεί στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ενισχύουν τη δυσπιστία. Τα πάντα θα κινηθούν τις προσεχείς ημέρες στο όριο, αν και με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες η ΕΚΤ, που κρατά στα χέρια της την τύχη των ελληνικών τραπεζών, δεν πρόκειται να τραβήξει την πρίζα της έκτακτης ρευστότητας στην προσεχή της συνεδρίαση.   


σχετικα αρθρα