Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους όσο και για την απόφασή του να προτείνει για τη θέση του ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης, κρίσιμη και ευαίσθητη, καταθέτουμε προτάσεις και ευελπιστούμε να περάσουμε αυτό τον κάβο που θα μας δώσει δυνατότητες να προχωρήσουμε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «είμαστε στο μέσο μιας ουσιαστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης. Όλα τα περιμέναμε και τη σκληρή στάση και τις δυσκολίες. Αυτό που ίσως δεν περιμέναμε ήταν η ανάταση που υπάρχει στη χώρα, η ελπίδα και η πατριωτική υπερηφάνια, που έχει δημιουργηθεί και μας βοηθάει πάρα πολύ».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες, η κινητοποίηση σε όλη την Ευρώπη για το δίκιο της Ελλάδας και η θετική στάση στα ελληνικά αιτήματα μέσα από τις επαφές με ξένους ηγέτες, που βοηθούν.

«Δεν έχουμε ένα μέτωπο απέναντί μας, απομόνωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας είπε ότι βλέπει τις δυσκολίες και υπογράμμισε:

Η Ευρώπη ζει μια ιστορική περίοδο, ιστορικότερη από το 1848, από τη μεγάλη ευρωπαϊκή επανάσταση.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα να πετύχει η κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει, γιατί όπως είπε, «είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα, το περιμένει ο λαός, η ελπίδα και προσμονή του είναι μεγάλη και ελπίζω όλα να πάνε καλά για να δει καλύτερες μέρες».