current views are: 1

18 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση13:04

«Τείχος» Βερολίνου και Βρυξελλών στο αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης

Δεν φαίνεται, προς το παρόν, να βρίσκει πρόσφορο έδαφος το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης, που αναμένεται να κατατεθεί αύριο, αφού το Βερολίνο να κρατά σκληρή γραμμή και οι Βρυξέλλες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. 

Δημοσίευση 13:04’
αρθρο-newpost

Δεν φαίνεται, προς το παρόν, να βρίσκει πρόσφορο έδαφος το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης, που αναμένεται να κατατεθεί αύριο, αφού το Βερολίνο να κρατά σκληρή γραμμή και οι Βρυξέλλες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. 

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Δεν φαίνεται, προς το παρόν, να βρίσκει πρόσφορο έδαφος το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης, αφού το Βερολίνο να κρατά σκληρή γραμμή και οι Βρυξέλλες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε, μιλώντας στο ZDF να απορρίψει το αίτημα της Αθήνας διαμηνύοντας ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα αλλά πρόγραμμα στήριξης». «Το ζήτημα δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, λίγες ώρες αργότερα υπογράμμισε ότι «δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή μία παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα» υπενθυμίζοντας πέντε «κόκκινες γραμμές».

Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε σήμερα την ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μετά την ανακοίνωση ότι η Αθήνα θα υποβάλει αίτημα στην ευρωζώνη για την παράταση της δανειακής συμφωνίας της για διάστημα έως έξι μηνών.

«Είναι καλό που η κυβέρνηση στην Ελλάδα προφανώς αποφάσισε χθες το βράδυ να λάβει υπόψη της τα ελληνικά συμφέροντα και όχι μόνο αυτά του κόμματός της. Ανακοίνωσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί πρόοδος», είπε χαρακτηριστικά.

Ίδιο κλίμα και στις Βρυξέλλες

«Το Eurogroup είναι ξεκάθαρο σχετικά με την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε σε χαρτί τι ζητά ακριβώς η ελληνική κυβέρνηση».

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, από την πλευρά του, τόνισε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα φτιάχτηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Επιθυμούμε την παράτασή του».

To αίτημα, πάντως, αναμένεται να κατατεθεί αύριο, Πέμπτη, με τις «ζυμώσεις» να είναι έντονες, αφού θα ακολουθήσει συνεδρίαση του EuroWorking Group και μία μέρα μετά του Eurogroup. Οι εταίροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι, πάντως, να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις.

 


σχετικα αρθρα