Την έκπληξή του για την πρόταση του πρωθυπουργό για τον Προκόπη Παυλόπουλο εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τονίζοντας ότι μπορεί να διαχειρισθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα νέα του καθήκοντα.

Μιλώντας στον Αlpha 9,89 είπε χαρακτηριστικά ότι «εξεπλάγην από την απόφαση του κ. Τσίπρα. Ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε ένας πόλος ισχυρής κριτικής όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα δε κατά τη θητεία του ως μέλος της Κυβέρνησης Καραμανλή. Από την Αριστερά δε είχε ακούσει πολύ μεγάλη κριτική για τον "καλπονοθευτικό" νόμο, όπως τον χαρακτήριζαν. Πιστεύω, πάντως, σε κάθε περίπτωση ότι την θεσμική γνώση, την επάρκεια και σωφροσύνη την κατέχει απόλυτα ώστε να διαχειρισθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα νέα του καθήκοντα.

Για τις διαπραγματεύσεις και το νέο αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης δήλωσε:

Εύχομαι να έχει αίσιο τέλος. Η δανειακή σύμβαση έχει δύο μέρη: Σου δίνουν λεφτά και το αντιστάθμισμα είναι κάποιες πολιτικές δεσμεύσεις που περιέχονται σε αυτό που λέμε μνημόνιο. Κανένας πάντως μέχρι στιγμής δεν αποδέχεται θερμά τις προτάσεις της κυβέρνησης από το Eurogroup. Το θέμα είναι ότι άλλοι πληρώνουν, δεν πληρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πληρώνουν τα κράτη μέλη και τα κράτη έχουν και κοινοβούλια, έχουν και εσωτερικές κοινές γνώμες, στις οποίες πρέπει να δικαιολογήσουν τα χρήματα που δίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ισπανός Υπουργός που είπε ότι θα έδινε μεγαλύτερη αύξηση στο επίδομα ανεργίας αν δεν έδινε χρήματα στην Ελλάδα. Το ίδιο οι Σλοβάκοι και οι Σλοβένοι αλλά και αρκετές ακόμη χώρες. Ο Σλοβένος Υπουργός είπε για παράδειγμα το εξής εκπληκτικό: «Μην μου μιλάτε για πολιτικό κόστος γιατί η δική μου κυβέρνηση έπεσε όταν ψήφιζε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας». Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να υπολογίζουμε;

Για το πώς πρέπει να βοηθήσει η Νέα Δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις που γίνονται ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «η βοήθεια που μπορεί να παράσχει η ΝΔ σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν είναι το κορυφαίο ζήτημα. Γιατί η διαπραγμάτευση γίνεται ενάντια στην πολιτική που έχει ασκήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό που μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία και το κάνει, είναι ότι δεν βρίσκεται απέναντι στους στόχους να υπάρξει καλύτερη συμφωνία για τη χώρα. Μακάρι να πετύχουν καλύτερη συμφωνία για τη χώρα, αλλά να κάνουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, όχι μόνο δεν μας ζητείται, αλλά και σε κάθε περίπτωση, εφόσον αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται με το μότο ότι "οι προηγούμενοι δεν διαπραγματεύθηκαν αλλά ήταν απλώς υποτελείς" δε δημιουργεί συνθήκες καλής συνεργασίας».

Για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «η συζήτηση θα γίνει και για τα αίτια της ήττας αλλά και για τη στρατηγική που θα χαράξουμε από εδώ και πέρα. Έχω συγκεκριμένη άποψη και αυτή είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να λειτουργεί πιο συλλογικά, θα πρέπει να αποτιμά μέσα από συλλογικές διαδικασίες τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα και βέβαια να έρχεται σε επαφή με αυτή τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, με την οποία χάσαμε την επαφή μας. Όσο κυβερνούσαμε, υπηρετώντας με συνέπεια τους δημοσιονομικούς στόχους, χάσαμε την επαφή μας με τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην κοινωνία. Ο ΕΝΦΙΑ σαφέστατα μας στοίχισε και μας στοίχισε, επίσης πολύ, η λάθος ανάγνωση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών».

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις σχολίασε:

Ο κ. Βαρουφάκης στην εισήγηση του στο Eurogroup είπε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ότι για το λιμάνι του Πειραιά απέχουν τα δημοσιεύματα από την πραγματικότητα αν λένε ότι η κυβέρνηση σταματά την αποκρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Βέβαια δεν είναι δημοσιεύματα, αλλά ο κ. Δρίτσας στη Βουλή που τα είπε. Αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα διγλωσσίας. Διότι έρχεται ο κ. Δρίτσας στη Βουλή και λέει ότι σταματάμε την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι «δεν είμαστε δογματικοί και αυτά που μεταφέρουν τα media ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ ακυρώνεται δεν μπορεί παρά να είναι μακριά από την αλήθεια». Αυτά αναφέρει το σημείωμα που διακίνησε πριν από λίγο ο κ. Βαρουφάκης. Από δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις δηλαδή.