Λίγες ώρες πριν από την υποβολή της τελικής πρότασης της κυβέρνησης, ανώτατη κυβερνητική πηγή έθεσε τη βάση συζήτησης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. 

Σύμφωνα με την πηγή του Μαξίμου, οι τρεις αρχές με τις οποίες θα προσέλθει η κυβέρνηση στο νέο γύρο της διαπραγμάτευσης είναι επέκταση δανειακής σύμβασης, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και η περιγραφή των ελαστικοτήτων (flexibility) για τις οποίες γίνεται λόγος στα κείμενα που βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος της Βουλής μετά την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης

Αύριο το πρωί θα κατατεθεί στο Euro Working Group η ελληνική επιστολή για παράταση της δανειακής σύμβασης από τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστολή θα ζητείται παράταση της δανειακής σύμβασης και θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τα μέτρα του υπάρχοντος προγράμματος. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την πρόταση αυτή η Ελλάδα ζητεί επέκταση (extention) της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες, από τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν γίνει δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα πάρουμε παράταση έως το τέλος του Αυγούστου, διάστημα στο οποίο περιλαμβάνονται και τα ομόλογα του Ιουνίου και του Ιουλίου. 

Στη συνέχεια το EWG θα αποφασίσει εάν η ελληνική επιστολή ευσταθεί και εάν μπορεί να συζητηθεί στο Eurogroup και εφόσον εγκριθεί θα τεθεί στο τραπέζι της έκτακτης συνεδρίασης την Παρασκευή.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει συνομιλήσει με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες με σκοπό να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης συνομίλησε, μεταξύ άλλων, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού

Νέα συμβιβαστική πρόταση κατέθεσαν οι Βρυξέλλες

Σύμφωνα με πληροφορίες στις διαρκείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι Βρυξέλλες κατέθεσαν μια πρόταση που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο συμφωνίας για το περιεχόμενο του προσχεδίου που θα συζητηθεί στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα,  στο κείμενο των Ευρωπαίων με την οποία επιδιώκεται συμβιβαστική λύση, η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα, έχει αντικατασταθεί με την παράταση του «master financial assistance facility of Greece», δηλαδή παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Στο κείμενο που εξετάζεται δεν αναφέρεται ο χρόνος της επέκτασης, παράμετρος που θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο ούτε και οι όροι που θα συνοδεύουν το αίτημα.

Ανάλογα με την ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς, η οποία θα επιφέρει τις δικές της παρατηρήσεις, θα κριθούν οι εξελίξεις.