Νέες προειδοποιήσεις απηύθυνε το Βερολίνο προς την Αθήνα, έπειτα και από τις παραινέσεις του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ προς την κυβέρνηση για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, αλλά και λίγες ώρες πριν την κατάθεση από ελληνικής πλευράς του αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Μιλώντας σε συνάντηση του CDU  στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο - Πομερανία, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να επεσήμανε: 

«Η αλληλεγγύη και οι ίδιες προσπάθειες της χώρας αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και έτσι θα παραμείνουν».

Όπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία αποδείχθηκε κατ' επανάληψη πως «όταν κάποια χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες, είμαστε αλληλέγγυοι. Αλλά επίσης εξακολουθεί να ισχύει και ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».

Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι η Γερμανία πρέπει να φροντίσει να επιτυγχάνει όλη η Ευρώπη και ανέφερε ότι «έχουμε βοηθήσει και άλλες χώρες της Ευρωζώνης ώστε να ξανασταθούν στα πόδια τους». 

Σε αυτό, όπως είπε, περιλαμβάνεται και το να φροντίζει κανείς τόσο για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας όσο και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η αξιοπιστία είναι εξίσου σημαντική με το να τηρεί κανείς τις υποσχέσεις του ώστε να διατηρείται σταθερό το κοινό νόμισμα, κατέληξε η γερμανίδα Καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

«Ο χώρος μας για ελιγμούς είναι περιορισμένος» επεσήμανε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «καθένας χρειάζεται να έχει κατά νου στις συνομιλίες για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας τις επόμενες ημέρες ότι υπάρχει μια κοινή ευθύνη να κρατηθεί η Ευρώπη σταθερή».

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έρχονται λίγες ώρες μετά την έκκληση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση να βρει μια συμβιβαστική δίοδο στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τζακ Λιου με τον Γιάνη Βαρουφάκη, κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένα «εποικοδομητικό μονοπάτι προς συμφωνία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου, ο κ. Λιού «τόνισε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «η αβεβαιότητα δεν είναι καλή για την Ευρώπη».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος».