Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση τις κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες από Ευρωπαίους αξιωματούχους για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Όπως δείχνουν όλα Ελλάδα και Εταίροι βρίσκονται κοντά σε μια συμβιβαστική λύση  μετά από μυστικές συζητήσεις που έγιναν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα με εκπροσώπους του Γιούρογκρουπ αλλά και της Κομισιόν. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε χθες ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και καλή σχέση η οποία σμιλεύεται ώρα με την ώρα, email με email». 

Πρόσθεσε  ακόμα ότι σήμερα  θα κατατεθεί η αίτηση της Ελλάδας  η οποία θα είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο «ώστε να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup». 

Το κακό κλίμα που υπήρξε στις αρχές τις εβδομάδας άρχισε να εκτονώνεται μετά από μια νέα πρωτοβουλία που πήρε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ο οποίος φρόντισε να μην βγάλει έξω από το παιχνίδι τον πρόεδρο του Γιουρογκρουπ Γέρουν Νταινσελμπολουμ προκειμένου αυτός να μην ενοχληθεί από τις κινήσεις  του προέδρου της Επιτροπής. 

Έτσι σήμερα ο Γιώργος Χουλιάρακης αναμένεται να καταθέσει  το Ελληνικό  αίτημα για παράταση (extention)  της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες μετά την λήξη του υπάρχοντος προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου ενώ μέσα στο κείμενο θα αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεσμεύεται  να μην κάνει μονομερείς  ενέργειες  και να αποπληρώσει τις δόσεις που χρωστάει . Ακόμα θα γίνεται σαφές ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν συζητάει το θέμα της μείωσης των συντάξεων , την αύξηση του ΦΠΑ ενώ δεν θα δεσμεύεται στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Σε ότι αφορά το συμβιβαστικό κείμενο των Βρυξελλών πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχετικό  κείμενο  η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα, έχει αντικατασταθεί με την παράταση του «master financial assistance facility of Greece», δηλαδή παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Στο κείμενο που εξετάζεται δεν αναφέρεται ο χρόνος της επέκτασης, παράμετρος που θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο ούτε και οι όροι που θα συνοδεύουν το αίτημα. 

Στην περίπτωση που το ελληνικό αίτημα γίνει δεκτό από το EuroWorking Group αναμένεται το θέμα να πάει στο Eurogroup και να συζητηθεί αύριο με τηλεδιάσκεψη ή το αργότερο την Δευτέρα. Όμως μετά την δυσάρεστη έκπληξη που περίμενε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στο Γιουρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας η Ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει το νέο κείμενο, την νέα συμβιβαστική πρόταση.