Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα «αισθανόταν πιο άνετα» εάν η Αθήνα εισήγαγε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη πηγή της κεντρικής τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, τονίζοντας πως «δεν υπήρξε καμία συζήτηση για κεφαλαιακούς ελέγχους στο Διοικητικό Συμβούλιο».

Νωρίτερα, το δημοσίευμα, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με μεγάλες εκροές καταθέσεων, οι οποίες από τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι έφτασαν τα 20 δισ. ευρώ.

Κύκλοι της Κεντρικής Τράπεζας που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν ότι συζητήθηκε το γεγονός ότι ακόμα η Ελλάδα δεν έχει επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους. Επιπλέον, στην ΕΚΤ συζητήθηκε το εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για πόσο ακόμα χρονικό διάστημα θα είναι.

«Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ και η εποπτική αρχή της ΕΚΤ θα αισθάνονταν πιο άνετα εάν υπήρχαν κεφαλαιακοί έλεγχοι που θα απέτρεπαν την αιμορραγία των τραπεζών», φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή. 

«Δεδομένου ότι η προσωρινή παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι προσωρινή, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 του Δ.Σ της ΕΚΤ που απαιτείται, αυτό θα σημάνει την έξοδο από το ευρώ», υπογράμμιζε το δημοσίευμα.