current views are: 1

19 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση14:54

Κυβέρνηση: «Το Eurogroup θα αποφασίσει αν θα απορρίψει ή θα δεχθεί το αίτημα»

Σαφές μήνυμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο στέλνει το Μαξίμου, με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος για επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Δημοσίευση 14:54’
αρθρο-newpost

Σαφές μήνυμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο στέλνει το Μαξίμου, με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος για επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Σαφές μήνυμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο στέλνει το Μαξίμου, με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος για επέκταση της δανειακής σύμβασης από τη Γερμανία.

Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στο αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει επί του αιτήματος, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα».

«Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με αιχμή την αδιάλλακτη στάση του Βερολίνου. 

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όπου οι 19 εμπειρογνώμονες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης έχουν αναλάβει την τεχνική επεξεργασία του εγγράφου που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ήδη, πάντως, διαπιστώνεται και η διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ χαρακτήρισε νωρίτερα « θετικό σημάδι» την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξέφρασε την εκτίμηση του κ. Γιουνκέρ, ότι η ελληνική πρόταση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό στο συμφέρον της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά.

Η άποψη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν πτόησε τη γερμανική πλευρά, παρόλο που, όπως μετέδωσε το bloomberg, λίγη ώρα αργότερα, απέρριψε στο αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει πως η ελληνική επιστολή δεν προσφέρει ουσιαστική λύση και δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών δήλωσε ότι «το ελληνικό σχέδιο επιδιώκει χρηματοδότηση – γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος».

 

 

 


σχετικα αρθρα