«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και να αναλάβει περίθαλψη ασθενών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του προσέθεσε ότι η Αθήνα μπορεί επίσης να προσφέρει τεχνογνωσία σε θέματα Συντάγματος και κράτους δικαίου.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι οι κυρώσεις πρέπει να βοηθούν την ειρήνη και τη διπλωματία, όχι να είναι «εργαλείο θυμού» στη διεθνή πολιτική, ενώ τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις, όχι στρατιωτικές λύσεις.

«Η Ελλάδα κάποτε υιοθέτησε κυρώσεις κατά της ΠΓΔΜ. Αποδείχθηκε ότι κάποιοι έβγαζαν λεφτά. Εγώ πάντα υποστήριζα ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν αποτελεσματική χρήση. Στις κυρώσεις έχει κανείς δύο κατευθύνσεις. Μία να τσακίσει αυτόν στον οποίο επιβάλει τις κυρώσεις. Η δεύτερη είναι  να τον υποχρεώσεις να έρθει με πραγματική θέληση στο τραπέζι της ειρήνης» είπε χαρακτηριστικά.

Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της προς την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας του και την προσφορά ανθρωπιστικής βοηθείας.