ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς και γιατί οι Βρυξέλλες «κέρδισαν» τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2015, 19:54 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2015, 19:41
Πώς και γιατί οι Βρυξέλλες «κέρδισαν» τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
Facebook Twitter Whatsapp

Το παρασκήνιο γύρω από την παραμονή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες και στην Κομισιόν αποκαλύπτει δημοσίευμα του New Europe.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Το παρασκήνιο γύρω από την παραμονή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες και στην Κομισιόν αποκαλύπτει δημοσίευμα του New Europe.

Λίγες μέρες μετά τις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που έφεραν στην εξουσία την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος προτάθηκε να είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παρά την θέση του, που είναι πιο σημαντική από την Προεδρία της χώρας (αφού δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες), ο κ. Αβραμόπουλος είδε θετικά την πρόταση αφού για κάθε Έλληνα πολιτικό το ενδεχόμενο αυτό είναι η μεγαλύτερη τιμή, σημειώνεται.

Μεταξύ της πρότασης και της τελικής εκλογής του Προέδρου από τη Βουλή χθες (ο νέος ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, ήταν υπουργός σε αρκετές συντηρητικές κυβερνήσεις και εξελέγη με 233 ψήφους) το όνομα του κ. Αβραμόπουλου ήταν μόνιμα στο προσκήνιο ως η κυβερνητική επιλογή.

Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνταν με το όνομά του για τρεις εβδομάδες, ο κ. Αβραμόπουλος απέφυγε οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση ή δήλωση στη χώρα του, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε κλήση για να συζητήσει το θέμα, αφού ανησυχούσε για τις συνέπειες που θα είχε μία αποχώρησή του από την Κομσιόν, σε Αθήνα και ΕΛΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρώτη τους συνάντησης στις Βρυξέλλες την 4η Φερουαρίου. Επίσης, φαίνεται ότι το θέμα συζητήθηκε και ιδιωτικά μεταξύ των δύο ανδρών στο ξενοδοχείο Hilton στις Βρυξέλλες, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου.

Το δημοσίευμα, μάλιστα, αναφέρει ότι τυχαία, έλληνας οδηγός ταξί αναγνώρισε τον κ. Αβραμόπουλο (με τον οποίο είχε και χειραψία) την ώρα που έμπαινε στο ξενοδοχείο πριν φτάσει σε αυτό ο κ. Τσίπρας. Αυτό εξηγεί γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός δεν κάλεσε καν τον επίτροπο για να τον ενημερώσει πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Η εκλογή του κ. Αβραμόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στο κόμμα του στην Ευρώπη, αφού είναι επίτροπος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα έβλεπε να αντικαθίσταται από επίτροπο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτό θα διατάρασσε τις ισορροπίες στην Κομισιόν, που δεν έχει μέλος από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Σίγουρα ο κ. Γιουνκέρ δεν θα ήθελε να περάσει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων στην άκρα Αριστερά, αφού περιλαμβάνει θέματα ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Γιουνκέρ θα έπρεπε να αναγκαστεί πολιτικά, στο διάστημα της μετάβασης (μέχρι να έρθει ο νέος επίτροπος) να διανείμει το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων του κ. Αβραμόπουλου στους αντιπροέδρους και να τις αφήσει εκεί μόνιμα.

Ως εκ τούτου ο νέος επίτροπος θα έβρισκε ένα άδειο χαρτοφυλάκιο, στο οποίο θα απέμενε μόνο ο… σχεδιασμός των στολών της Frontex. Αυτό θα ήταν ταπεινωτικό για το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας και θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Αθήνας Βρυξελλών.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας πως φαίνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος αφού του είχε προταθεί η θέση, κράτησε αποστάσεις από τις προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα, αφήνοντας «χώρο» σε άλλους πρόθυμους υποψηφίους προς όφελος του ΕΛΚ, του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και της χώρας του, η οποία θα είχε υποστεί άλλη μία σοβαρή ταπείνωση στις Βρυξέλλες.