current views are: 2

19 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση19:11

Στηρίζουν το ελληνικό αίτημα Κομισιόν, Ρώμη και Παρίσι – Διαφοροποιείται από τον Σόιμπλε ο Γκάμπριελ

Δεν φαίνεται να είναι μόνη της η Αθήνα απέναντι στο Βερολίνο, στο ζήτημα του αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης αφού οι αντιδράσεις είναι ανάμικτες ακόμα και εντός Γερμανίας.

Δημοσίευση 19:11’
αρθρο-newpost

Δεν φαίνεται να είναι μόνη της η Αθήνα απέναντι στο Βερολίνο, στο ζήτημα του αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης αφού οι αντιδράσεις είναι ανάμικτες ακόμα και εντός Γερμανίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Δεν φαίνεται να είναι μόνη της η Αθήνα απέναντι στο Βερολίνο, στο ζήτημα του αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, αφού οι αντιδράσεις στο «όχι» του γερμανικού΄υπουργείου Οικονομικών είναι ανάμικτες ακόμα και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να απορρίψει το ελληνικό κείμενο αμέσως μετά την κατάθεσή του θεωρώντας ότι δεν ικανοποιεί τους όρους που έθεσε το Eurogroup της Δευτέρας. Ο γερμανός αντικαγκελάριος και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε, σύμφωνα με κύκλους του, ότι «η γραπτή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Παράλληλα και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να ήταν διαλλακτικότερη σε σχέση με τον υπουργό Οικονομικών της, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικό του κλίματος στη Γερμανία είναι η έκπληξη αρκετών μέσων ενημέρωσης -όπως η Die Zeit- αφού σύμφωνα με την εκτίμησή τους, η Ελλάδα είχε αποδεχθεί όλους τους όρους του Eurogroup και το μόνο στο οποίο επέμενε ήταν μια μεγαλύτερη ευελιξία σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα.

Στηρίζουν Βρυξέλλες, Γαλλία και Ιταλία

Πριν από το ηχηρό Nein του κ. Σόιμπλε, η Κομισιόν είχε εκφράσει διαφορετική θέση σε σχέση με αυτή του Βερολίνου. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως «ο πρόεδρος Γιούνκερ χαρακτηρίζει αυτή την επιστολή θετικό σημάδι το οποίο, κατά την εκτίμησή του, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό στο συμφέρον της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά».

Λίγο αργότερα, ήρθαν δύο νέες δηλώσεις στήριξης προς την ελληνική πρόταση αυτή τη φορά από Παρίσι και Ρώμη. Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε ότι «η Ιταλία στηρίζει το ελληνικό αίτημα», μιλώντας στην ιταλική L’ Espresso, προσθέτοντας η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να γίνει πιο δυναμική όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ακόμα, ότι το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Μερικές ώρες μετά, ο γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς επεσήμανε πως βλέπει «την ενθαρρυντική ένδειξη ότι μια λύση (για το θέμα της Ελλάδας) είναι πιθανόν να επιτευχθεί πολύ γρήγορα».  «Η Γαλλία ενεργεί και θα ενεργεί μέχρι τέλους ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της εντός της Ευρώπης» και της ευρωζώνης, πρόσθεσε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.


σχετικα αρθρα