Για αγώνα που δίνει ο  «ελληνικός λαός για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας στη χώρα» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στον Πειραιά κατά την υποδοχή του κινέζικου στόλου ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι «αγώνες του λαού τις Κίνας πριν χρόνια κατά της αποικιοκρατίας αποτελούν παράδειγμα». 

Ακόμα χαρακτήρισε την Ελλάδα κύρια πύλη εισόδου των προϊόντων της Κίνας στην Ευρώπη.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι σχέσεις των λαών Κίνας και Ελλάδας, δύο χωρών με μεγάλο πολιτισμό, αποτελούν στέρεα βάση για κοινή πορεία σε μια σειρά από τομείς. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη συνεργασία στο ναυτικό τομέα, στη ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στην Κίνα και στις εμπορικές μεταφορές, αλλά και σε ότι αφορά τη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού των δύο κρατών, τα οποία εργάζονται αρμονικά για να καταπολεμηθεί η πειρατεία σε διεθνές επίπεδο.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, στηρίζουμε τις υφιστάμενες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, και της COSCO, και θέλουμε να υποστηρίξουμε επενδύσεις προς το κοινό συμφέρον, προς το κοινό όφελος των δύο λαών, και να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κορυφαίο κόμβο μεταφορών και εμπορίου όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο

Εξάλλου επισήμανε τη σημασία που έχει η συνεργασία των δύο κρατών στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθεια και ειδικότερα σε ότι αφορά την απομάκρυνση πολιτών από περιοχές κρίσεις «παλαιότερα Αλβανία, πιο πρόσφατα Λιβύη».

Επίσης, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού. «Οι σχέσεις μας δεν μπορούν να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα αν δεν ενισχυθούν οι πολιτιστικοί δεσμοί» είπε χαρακτηριστικά.

«Δύο λαοί με αξιοπρέπεια και αγώνες δύο χώρες που μπορούν να συνδέσουν τη διαδρομή τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zou Xiali ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση και για τα καλά του λόγια. 

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη για εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών καθώς, όπως είπε, «οι δύο χώρες βρίσκονται στο ίδιο πλοίο και πλέουν προς την ελπίδα και την ευημερία».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Π. Καμμένος, Κ. Ήσυχος, Θ. Δρίτσας, Ν. Βαλαβάνη και Π. Λαφαζάνης.