Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ασκεί το περιοδικό Economist

«Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να βελτιώσει τη λειτουργία της Ευρωζώνης και την πέταξε», εκτιμά το δημοσίευμα του περιοδικού, το οποίο κάνει λόγο για χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης που θέτουν τη χώρα σε απομόνωση.

«Με λίγη περισσότερη πολιτική δεξιοτεχνία, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είχε σπρώξει την Ευρώπη σε ένα πιο ευχάριστο μονοπάτι», καθώς «η Ευρωζώνη χρειάζεται απελπισμένα ένα εναλλακτικό αφήγημα απέναντι στη γερμανικής έμπνευσης αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας», σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό.

«Με μικροαντιρρήσεις στην επιμήκυνση του χρέους και με επιδεικτικές υπαναχωρήσεις σε λογικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας έχει απομακρύνει τους πάντες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό είναι πραγματικά επίτευγμα», υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο θεωρεί ότι η Αθήνα δεν αξιοποιεί αποτελεσματικά την προνομιακή της θέση σε αυτήν τη διαπραγμάτευση:

«Η ελληνική οικονομία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη οικονομία της Ευρωζώνης, η νέα κυβέρνηση έχει ισχυρή δημοκρατική εντολή και υπάρχουν εν δυνάμει σύμμαχοι υπέρ μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής μέσα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία αλλά ακόμη και στους κόλπους της ΕΚΤ».

Παράλληλα το δημοσίευμα τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δικαιολογία να κάνει ανεδαφικές αναφορές στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, ούτε έχει προσφέρει καμία βοήθεια το να παίζει παιχνίδια με τους εταίρους του στο Eurogroup.

Εκτιμά εξάλλου πως «ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εξοργιστεί από την ελληνική συνήθεια διαρροής δήθεν ιδιωτικών εγγράφων συζήτησης».

«Ο καβγάς για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, δείχνει τη χειρότερη πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα. Αντί να δεχθεί μία παράταση, οι κ.κ Τσίπρας και Βαρουφάκης στύλωσαν τα πόδια και επέμειναν σαν ρομπότ, σε μία συμφωνία-γέφυρα που θα ξεκλείδωνε την χρηματοδότηση της Ευρωζώνης, ενώ θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να καθυστερήσει ή να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις», εξηγεί ο Economist.

Όσο για την αντίδραση των εταίρων της Ελλάδας, το δημοσίευμα αποφαίνεται πως οι πιστωτές της Ελλάδας, χωρίς καμία έκπληξη, δεν εντυπωσιάστηκαν. «Στις 19 Φεβρουαρίου η Ελλάδα έθεσε ακόμα μία πρόταση παράτασης του δανείου. Αλλά αυτό σχεδόν αμέσως απορρίφθηκε από την Γερμανία», συνεχίζει το περιοδικό.

Εξηγεί, μάλιστα, πως η επιβίωση της Ελλάδας εντός ευρώ εξαρτάται από δύο παράγοντες που είναι εκτός του ελέγχου της: 

«Την πρόθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει στη ζωή τις τράπεζες και τη διάθεση του Eurogroup να προχωρήσει σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης (ο κ. Βαρουφάκης αποφεύγει τον όρο «διάσωση») ώστε να κρατήσει την χώρα να επιπλέει».