Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά έχουν στην Ελληνική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από το σημερινό Eurogroup. Όπως έλεγαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης μέχρι να δουν την τελική πρόταση μέσα στην οποία θα καταγράφονται οι ελληνικές απόψεις κανείς  δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το θέμα τελείωσε. Ειδικά δε μετά την συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας και την αντικατάσταση του αρχικού κείμενου από το προσχέδιο του προέδρου του Eurogroup , ο Γιάνης Βαρουφάκης κρατάει μικρό καλάθι. 

Φυσικά καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών- αφού όπως λένε στην κυβέρνηση-  από την πρώτη στιγμή έκανε επίδειξη δύναμης απορρίπτοντας το ελληνικό σχέδιο γεγονός που δείχνει ότι στις προθέσεις του είναι να πιέσει μέχρις εσχάτων την ελληνική κυβέρνηση ταπεινώνοντας την επειδή αρνήθηκε να εφαρμόσει την πολιτική της λιτότητας της οποίας εμπνευστής μεταξύ άλλων είναι και ο Β. Σόιμπλε. 

Έτσι ο πρωθυπουργός  έκανε χθες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου τόσο η διεθνής κοινή γνώμη όσο και οι Έλληνες πολίτες να μην έχουν δεύτερες σκέψεις για το εάν η κυβέρνηση εξήντλησε όλα τα περιθώρια  προκειμένου να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση . 

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με την Ανγκελα Μέρκελ με σκοπό να διαμηνύσει  σε όλες τις πλευρές ότι δεν είναι αυτός που δημιουργεί τα προβλήματα αλλά η εμπάθεια της άλλης πλευράς. Το μήνυμα από την επικοινωνία αυτή εμπεριείχε και ένα προσωπικό στοιχείο αφού παρά τις ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό , ο Αλέξης Τσίπρας παραμέρισε τις οποίες προσωπικές του  σκέψεις και επικοινώνησε με την γερμανίδα Καγκελάριο. 

Ενισχύοντας ακόμα τους νέους συσχετισμούς που φαίνεται ότι αναπτύσσονται μέσα στο Eurogroup -αφού το σκληρό 18 έναντι ενός φαίνεται ότι έχει σπάσει -ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ αλλά και με τον φίλο του Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι προκειμένου να καθορίσουν από κοινού τις επόμενες ενέργειες τους. 

Την ώρα λοιπόν που ο Γιάννης Βαρουφάκης θα δίνει την μάχη του στου συμβούλιο υπουργών Οικονομικών ο Φρανσουά Ολαντ θα συνομιλεί, με την Γερμανίδα Καγκελάριο για το ελληνικό θέμα. Εάν η συνομιλία αυτή θα φέρει αποτελέσματα θα το δείξει η  ιστορία . Προς το παρόν οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς είναι περιορισμένες αφού όπως λένε οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου εάν μέσα στις σκέψεις  κάποιων ευρωπαίων είναι να επιφέρουν ένα καθοριστικό χτύπημα στην Ελληνική κυβέρνηση και μια σαφή ταπείνωση στον Ελληνικό λαό τότε και πάλι σήμερα θα μιλάμε για αδιέξοδο.