Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Την εκτίμηση ότι, έστω και με επώδυνο τρόπο για την ίδια και τις προεκλογικές της εξαγγελίες, η κυβέρνηση θα καταλήξει σε μία συμφωνία με την Ευρωζώνη που θα διατηρεί τη χώρα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο κάνουν στη Νέα Δημοκρατία. Προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνει, άλλωστε, όχι μόνον η – θολή ως προς τις διατυπώσεις της – επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη προς το Eurogroup αλλά, κυρίως, η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει φρένο στον... εαυτό της. 

Μόλις πριν λίγα 24ώρα ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι στη Βουλή θα έρθουν δύο νομοσχέδια, για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και για τη ρύθμιση των οφειλών προς εφορία και ταμεία, «απειλώντας» μάλιστα τη Ν.Δ. με ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να εκθέσει την ηγεσία της και να δοκιμάσει τη συνοχή της. 

Ωστόσο, τα δύο αυτά νομοσχέδια μπήκαν στο... συρτάρι, όχι μόνον γιατί η κυβέρνηση είναι οργανωτικά και θεσμικά απροετοίμαστη αλλά γιατί, κυρίως, θα συνιστούσαν μονομερείς ενέργειες έναντι των πιστωτών και επιβάρυναν έτι περαιτέρω το αρνητικό για την Αθήνα κλίμα στο Βερολίνο και τις πρωτεύουσες – δορυφόρους του. 

Ο τέως Πρωθυπουργος Αντώνης Σαμαράς και οι επιτελείς του αναμένουν τη σημερινή έκβαση του Eurogroup, όπου πέραν των επαφών που είχε χθες ο κ. Τσίπρας με ηγέτες της Ευρωζώνης (Μέρκελ, Ρέντσι, Ολάντ, Γιούνκερ) αναμένεται να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των όσων περιγράφονται στην επιστολή Βαρουφάκη. Σύμφωνα με τη Συγγρού, η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να σωθούν τα... προσχήματα, εξέλιξη πάντως που δεν δυσαρεστεί τη Ν.Δ. όχι τόσο γιατί συνιστά δικαίωση για την κυβερνητική της περίοδο αλλά γιατί διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο στενό πυρήνα της Ευρώπης. 

Ωστόσο, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, τα γαλάζια στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο αστοχίας των συλλογισμών τους.

«Εμείς αναλύουμε βάσει ενός μετριοπαθούς, ευρωπαϊκού σεναρίου, όμως δεν είμαι βέβαιος ότι είναι αυτό που έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του» σχολίαζε στέλεχος της γαλάζιας ηγετικής ομάδας στο Newpost, μη κρύβοντας την αγωνία του για το ενδεχόμενο η ομάδα περί τον κ. Αλ. Τσίπρα να επιδιώκει, τελικά, τη σύγκρουση με την ευρωζώνη και, ενδεχομένως, μέσω αυτής και μία νέα εκλογική αναμέτρηση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κυρίαρχο των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.