Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Το «όχι» της γερμανική κυβέρνησης στο ελληνικό αίτημα, το ιδιαίτερα κρίσιμο Eurogroup και οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του διεθνή Τύπου.

Τα περισσότερα δημοσιεύματα «βλέπουν» θετική έκβαση στο Eurogroup, ωστόσο επισημαίνουν την αρνητική διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Guardian στο σημερινό του άρθρο γράφει πως «η Γερμανία αρνείται στην Ελλάδα μια τιμητική παράδοση για χάρη της λιτότητας» και αναφέρει ότι «ο Τσίπρας έχει το ηθικό και το πνευματικό προβάδισμα μπαίνοντας στις συζητήσεις της Παρασκευής στις Βρυξέλλες». Το σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία με τα αιτήματά της, όπως παρουσιάζονται στο κείμενο, να φαίνονται λογικά. Το άρθρο συνοδεύεται από τη γνωστή γελοιογραφία στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει τη σφεντόνα του και βάζει στόχο την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ που εμφανίζεται ως Κύκλωπας.

Οι Financial Times, σχολιάζοντας τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο ελληνικό αίτημα, σημειώνουν πως «αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπλοφάρει, τότε κάνει μια εξαιρετική δουλειά».  Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι «και οι δύο πλευρές κατανοούν ότι η ρήξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε Grexit», αλλά αναρωτιέται αν το Βερολίνο είναι έτοιμο να δει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Η Bild με ένα προκλητικό δημοσίευμα λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σόιμπλε που είπε «όχι» στους χρεοκοπημένους Έλληνες.  «Μετά από εβδομάδες της μπλόφας και της πονηριάς, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τις Βρυξέλλες νέα δισεκατομμύρια σε ενισχύσεις. Στο αίτημά τους απαίτησαν νέες ενισχύσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για να συνεχίσουν να δίνουν τις συντάξεις, για να πληρώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, κ.λπ .. Αύριο, το ελληνικό Κοινοβούλιο προτίθεται να υιοθετήσει ένα νόμο που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται έως και 50% των φορολογικών οφειλών τους». «Δισεκατομμύρια δώρα για τους Έλληνες, και εμείς πρέπει να τους πληρώσουμε. Αυτό ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε δεν είναι πλέον δυνατό», καταλήγει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal κάνει λόγο για έντονη ανησυχία αμερικανών αξιωματούχων, αφού όπως τονίζεται μια γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επηρεάσει σε «μεγάλο βαθμό» την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την Ελλάδα για «να προχωρήσει με τα μέτρα που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη», αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους της πως «αν συνεχίσουν να πιέζουν τόσο έντονα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η στρατηγική αυτή είναι πιθανό να αυξήσει το ρίσκο της χώρας να εξέλθει από την ευρωζώνη». 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως με την πολιτική λιτότητας η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος της, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

Στο BBC, το θεμα της Ελλάδας είναι πρώτο και ειδικότερα γίνεται αναφορά στην απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από τη Γερμανία. 

Σε άλλο δημοσίευμά του με τίτλο «Η Ελλάδα σέρνεται πίσω από την αλαζονική Γερμανία» το πρακτορείο αναλύει τα γεγονότα του τελευταίου 24ώρου. «Η Ελλάδα φαίνεται να... σέρνεται προς τους πιστωτές της και να ζητά παράταση της τρέχουσας διάσωσης - κάτι που αρνούνταν να κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες - όμως η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα της αλαζονικά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation κάνει λόγο για «συνάντηση τελευταίας ευκαιρίας» σήμερα στο Eurogroup, ενώ αίσθηση προκαλεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας Tagespiegel, που γράφει «Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι». Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως άλλος Δίας πάνω σε ένα βουνό από ευρώ που θέλει να διαφυλάξει, κατακεραυνώνει όσους προσπαθούν να ανέβουν στο βουνό...

Η Le Monde τονίζει πως «Βρυξέλλες και Βερολίνο εμφανίζονται διχάζονται απέναντι στην ελληνική πρόταση». 

Αποτιμώντας το κόστος που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ανά ευρωπαική χώρα, η γαλλική Le Figaro αναφέρεται στα χρήματα που θα έβγαζαν από την τσέπη τους οι Γάλλοι πολίτες. «Μία έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα κόστιζε χίλια ευρώ σε κάθε Γάλλο πολίτη. Η Γερμανία όμως θα ήταν η χώρα που επιβαρυνόταν περισσότερο».

Το περιοδικό Foreign Policy γράφει για την ασφυκτική πίεση που υφίσταται η νέα ελληνική κυβέρνηση από τους πιστωτές της, που της ζητούν να γίνει «καλός Ευρωπαίος» και της αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για άφεση του χρέους της. Το άρθρο ζητάει από την Ελλάδα να μην υποκύψει στο γερμανικό bullying, καθώς το θέμα της δεν έχει μόνο ηθική διάσταση, αλλά και απόλυτα οικονομική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Economist με τίτλο «Το όπλο του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να αλλάξει προς το καλύτερο τον τρόπο που λειτουργεί η ευρωζώνη, αλλά «τα θαλάσσωσε», και τώρα πρέπει να κάνει «kolotoumba».