Για τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και για τα πιθανά σενάρια μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. 

Μιλώντας στα Παραπολιτικάfm και στον Νίκο Ευαγγελάτο, είπε πως «έχουν έρθει τα πράγματα σε ένα σημείο όπου ο καθένας από όποια θέση και αν βρίσκεται οφείλει με κάποιο τρόπο να αποδείξει εάν επιθυμεί να υπάρξει λύση ή όχι». 

«Η ελληνική πλευρά έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει, έχει καταθέσει το αίτημα και αυτό βοήθησε στο να αποκαλυφθούν οι αληθινές προθέσεις ορισμένων στην γερμανική πλευρά. Αυτό πυροδότησε και άλλες εξελίξεις γιατί διεφάνη ότι η Ελλάδα κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι, ότι υπάρχουν δυνατότητες να κερδίσουμε έδαφος, να διαπραγματευτούμε αλλά φάνηκε επίσης ότι το ευρωπαϊκό πρότζεκτ αυτό καθ' εαυτό για να επιβιώσει πρέπει αυτές οι λογικές που διατυπώθηκαν σε κάποια non-paper εχθές να υποχωρήσουν και να παραμεριστούν διότι με αυτές τις λογικές δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε.  Μιλάω για τη θέση του γερμανικού υπ. Οικονομικών, έχει γίνει αντικείμενο κριτικής και μέσα στην ίδια την Γερμανία, δεν μιλώ για τα θεσμικά όργανα που με τον τρόπο τους έχουν κρατήσει αποστάσεις και εδώ είναι και ένα ερώτημα αμείλικτο ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή δεν θα γίνει».

Για το σενάριο να υλοπιηθεί η συμφωνία και να λάβει η χώρα την εξάμηνη παράταση ο κ. Παππάς είπε πως εαν αυτο συμβεί «υπάρχουν θέματα εσωτερικής πολιτικής,  θέματα τα οποία δεν μπορούν και δεν πρέπει να μπούνε στο τραπέζι όπως τα θέματα των εργασιακών σχέσεων. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πρακτικά στην Ελλάδα το εργατικό δίκαιο έχει κατεδαφιστεί θα πρέπει να επανέλθει και αυτό είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής. Καταθέσαμε επίσης τις προτάσεις μας και την πρόθεσή μας για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.   Εάν κάποιος από τους εταίρους μας έχει μια καλύτερη ιδέα είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε, αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε είναι να δεχτούμε την αδράνεια ως προϋπόθεση για συζήτηση.  
Αυτό δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί κάποιοι να επιμένουν η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση να έχει και τα δύο χέρια της δεμένα πίσω από την πλάτη διότι αυτό θα είναι οδυνηρό και για την Ελλάδα και για την δημοκρατία και συνολικά και για την Ευρώπη».
  
«Η ελληνική θέση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει με τους εταίρους τα μέτρα τα οποία θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν θέματα εσωτερικής πολιτικής τα οποία είναι ουδέτερα δημοσιονομικά τα οποία θα περάσουν και θα εφαρμοστούν, οι όποιες καθυστερήσεις  αφορούν τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα συγκρότησης των επιτροπών και ταχύτητας με την οποία αντικειμενικά μπορεί να κινηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να πάει εθελουσίως σε μια συμφωνία η οποία την καθιστά μη κυβέρνηση δηλαδή  την καθιστά μια κυβέρνηση η οποία πρέπει να παίρνει άδεια για να νομοθετεί», πρόσθεσε.  

Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ο κ. Παππάς σχολίασε πως «εάν δεν υπάρξει συμφωνία νομίζω ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με πολιτικές παρεμβάσεις, με πολιτική παρέμβαση στο υψηλότατο επίπεδο που φαίνεται ότι υπάρχουν εκεί πέρα περισσότερα αντανακλαστικά, περισσότερος ρεαλισμός και λιγότερη θρησκευτική προσήλωση στις αποτυχίες».

«Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε αυτή την κουβέντα για να ζητήσει, μπαίνει για να συζητήσει όποιος κάνει το λάθος να νομίζει ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα το έχει μόνο η Ελλάδα και την Ελλάδα θα μπορούσε κανείς να την απομονώσει και το ελληνικό πρόβλημα να το προσπεράσει απλώς σπάζοντας την ραχοκοκαλιά της ελληνικής δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας πλανάται πλάνην οικτρά και βρίσκεται ενώπιον ιστορικών μεγάλων ευθυνών. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, όλο και περισσότεροι αναλυτές και πολιτικοί αναγνωρίζουν ότι εάν τα πράγματα φτάσουν στο ακραίο σενάριο αυτό δεν θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για κανέναν», κατέληξε.