Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της στήριξης από τους εταίρους της «δεν είναι ακόμη επαρκές», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς τόνισε πως πρέπει να αποτελέσει «το σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις», αφήνοντας να διαφανεί η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα.

Η Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη και έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας πως κάνει μια «εξαιρετική δουλειά σ' αυτή την κρίση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».

Όμως η εκπρόσωπος της Μέρκελ έστειλε ένα περισσότερο συμφιλιωτικό μήνυμα απ' αυτό που είχε στείλει χθες ο Σόιμπλε, όταν εξέδωσε μια δήλωση απορρίπτοντας την πρόταση του Έλληνα ομολόγου του, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Η επιστολή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η Βιρτς και πρόσθεσε:

Η επιστολή αυτή αποτελεί μια καλή ένδειξη που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε.

Η ίδια συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες «θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση σ' αυτή τη βάση» και εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνομιλίες «θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα».

Εξάλλου, στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αντιμετώπισε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το βιαστικό και εξαιρετικά κατηγορηματικό χθεσινό μήνυμα του Σόιμπλε, τόνισε πως «ασφαλώς εργαζόμαστε για μια λύση».

«Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα ουσίας» επισήμανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τι υπάρχει στην αίτηση, όσο τι δεν υπάρχει σ' αυτήν» τόνισε, αναφερόμενη στις δεσμεύσεις που το Βερολίνο θα ήθελε να δει την Αθήνα να αναλαμβάνει, για παράδειγμα να αποπληρώσει τους πιστωτές της και να μην αναθεωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.