current views are: 1

20 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση12:43

Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα στο Eurogroup – Βαρουφάκης: «Πρέπει να κάνουν το 1/5 της διαδρομής»

Στο κόκκινο βρίσκεται η διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία μετρά αντίστροφα για την πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δημοσίευση 12:43’
αρθρο-newpost

Στο κόκκινο βρίσκεται η διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία μετρά αντίστροφα για την πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Στο κόκκινο βρίσκεται η διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία μετρά αντίστροφα για την πιο κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Στο ταξίδι προς τις Βρυξέλλες ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε το στίγμα της κατάστασης, στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες με τους εταίρους επί του αιτήματος που απέστειλε η Ελλάδα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών: 

«Έχουμε καλύψει τα 4/5 της διαδρομής. Οι εταίροι πρέπει να κάνουν το 1/5» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ενώ ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω. «Δεν θα υποχωρήσω από τις θέσεις μας» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θέλουν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα και προσβλέπουν σε μια καλύτερη εξέλιξη στο τρίτο κατά σειρά Eurogroup. Ωστόσο, επισήμαναν εγκαίρως τη στάση του Βόλφγκαν Σόιμπλε, αφήνοντας αιχμές για «κάποιους που ίσως δεν θέλουν να βρεθεί λύση». 

Τορπιλίζει τη συμφωνία το Βερολίνο

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής για να υπάρξει μια συμφωνία ακόμη και με τον σκληρό εταίρο στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα, πάντως, τα μηνύματα από τη Γερμανία παραμένουν αρνητικά, αν και στη χθεσινή συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα διαφάνηκε μια βάση συνεννόησης. 

«Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της στήριξης από τους εταίρους της δεν είναι ακόμa επαρκές», δήλωσε εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, η Κριστιάνε Βιρτς τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσει «το σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις», αφήνοντας να διαφανεί η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μπλοκάρει την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, από 16.00 πραγματοποιείται τετραμερής συνάντηση πριν από το Eurogroup μεταξύ των κ.κ. Βαρουφάκη, Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ. Δεν αποκλείεται στη προπαρασκευαστική συνάντηση στις Βρυξέλλες να συμμετάσχει και ο Επίτροπος ΟΙκονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. 

Στη σωστή βάση το ελληνικό αίτημα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν να απομονώνουν την αδιάλλακτη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκαν Σόιμπλε. Μετά τα μηνύματα ΚομισιόνΙταλίας, Γαλλίας, ακόμη και του ίδιου του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που έκαναν λόγο για ένα κείμενο (με το ελληνικό αίτημα) προς τη σωστή κατεύθυνση, και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας. 

«Είναι ζήτημα σεβασμού το να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση μια ευκαιρία», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα έκπληξη για την απότομη αρνητική αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην ελληνική αίτηση για παράταση των δανειακών συμβάσεων.


σχετικα αρθρα