Για ένα πολύ καλό βήμα που σημειώθηκε έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στη συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι οι  έντονες διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν ήταν γιατί «έπρεπε να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη».

Στη συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση του Eurogroup είπε:

«Η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει να αποδίδει και έχουμε φτάσει σε συμφωνία για ένα κείμενο που περιλαμβάνει τις τελικές λεπτομέρειες. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς» , διευκρίνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Αποφασίσαμε να υπάρξει παράταση τεσσάρων μηνών. Η επιτυχής συμφωνίας θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα. Το αρχικό αίτημα ήταν για παράταση έξι μηνών, εμείς δίνουμε τέσσερις. Οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά το διάστημα της παράτασης» υπογράμμισε ο επικεγαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.  

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα βλάψουν τη διαδικασία. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανανκοίνωσε, επίσης, ότι η οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να τιμήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και να διασφαλίσουν το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και τη βιωσιμότητα τους χρέους. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ληφθούν υπόψιν και οι συνθήκες που επικρατούν. 

Επιβεβαίωσε, ότι ένας κατάλογος των πρώτων μέτρων θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα από την Αθήνα. Στη συνέχεια, όπως είπε, οι θεσμοί θα παράσχουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτές οι δεσμεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια αναθεώρηση. 

«Τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί τότε θα εκκινήσουμε τις εθνικές διαβουλεύσεις για να προχωρήσει η διαδικασία» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

Και συμπλήρωσε: 

«Δεσμευόμαστε (σ.σ. εταίροι» ότι θα αρχίσουν οι εθνικές διαβουλεύσεις για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος». 

Το newpost.gr μετέδωσε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις: