Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από συνάντησή τους διατηρώντας σκληρό προφίλ σχετικά με το θέμα της Ελλάδας.

Η συζήτηση που είχαν στο Παρίσι γίνεται λίγες μόλις ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα και ενόψει της Συνόδου των G7 στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος άφησε σαφείς αιχμές για τις ελληνικές προτάσεις.

«Θα γίνει σήμερα η σύσκεψη του Eurogroup για την επιμήκυνση του προγράμματος της Ελλάδας. Χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις στην ουσία των διαβουλεύσεων. Φαντάζομαι ότι θα είναι εντατικές οι διεργασίες στο Eurogroup. Γαλλία και Γερμανία θα τις παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον» επεσήμανε η Άνγκελα Μέρκελ.
 
«Έχουμε την ευθύνη να βρούμε μια λύση που ταυτόχρονα θα τηρεί όλες τις δεσμεύσεις αλλά και θα σέβεται την ψήφο των Ελλήνων» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ολάντ.
 
«Με την καγκελάριο θα συναντηθούμε πάλι στις 31 ΜαρτίουΠρέπει να είματε προετοιμασμένοι για το μέλλον, να παρουσιάζουμε κοινά σχέδια στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, να έχουμε ένα κοινό σχέδιο ανάπτυξης, κοινή ενεργειακή πολιτική, να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις για το κλίμα και το περιβάλλον διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ανεξαρτησία των δύο χωρών».

Στα τέλη Μαρτίου θα υπάρξει μια γαλλογερμανική συνδιάσκεψη, επιβεβαίωσε η κυρία Μέρκελ.

Ερωτηθείς ο κ. Ολάντ αν η ΕΚΤ ετοιμάζεται για ενδεχόμενο Grexit, δήλωσε: «Η Eλλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει σε αυτήν. Πρέπει να κάνουμε το παν, τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την ελληνική πλευρά, για μεγάλη συνοχή στην Ευρωζώνη. Δεν γνωρίζω κανένα σενάριο που να μιλά για έξοδο ελλάδας από το ευρώ. δεν είναι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης».