Την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Η κυβέρνηση έχει πετύχει να υπάρχει μια πολύ μεγάλη σύγκλιση σε ένα κείμενο το οποίο διατηρεί αυτά τα οποία διεκδικούσαμε από την αρχή. Υπάρχει μια ένταση ακόμα για το θέμα κάποιων διαφωνιών, κυρίως από τη Γερμανία, αλλά εγώ είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι σήμερα θα έχουμε, με λίγη πολιτική βούληση, και κατάληξη», είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, προφανώς, δεν έχει άλλους θεσμούς παρά μόνον το Συμβούλιο Αρχηγών το οποίο θα αποφανθεί οριστικά γι αυτά τα οποία θα τελούν υπό εκκρεμότητα. Θεωρώ, πάντως, ότι επειδή είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό σύγκλισης, ότι υπάρχουν περιθώρια, ακόμα και σήμερα, να καταλήξουν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιες από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης να μην προχωρήσουν, λόγω τις διαπραγμάτευσης ο υπουργός απάντησε:

«Νομίζω ότι οτιδήποτε δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και εμπίπτει στην κατηγορία δημοσιονομικού οφέλους θα προχωρήσει. Το δεύτερο που θα προχωρήσει είναι αν η σημερινή συμφωνία περιλαμβάνει και αυτό στο οποίο υπάρχει μια συναίνεση, το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Το πρώτο και βασικότερο είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Κι αυτό είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο μου».

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη, διότι το ζήτημα είναι σύνθετο. Θα γίνει σε μερικούς μήνες, «στη σωστή στιγμή και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε και σημείωσε ότι «το άμεσο είναι να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας από κίνδυνο πλειστηριασμών».