«Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία», ανέφερε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με σειρά επαφών να είναι σε πλήρη εξέλιξη, λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση.

«Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Πυρετός επαφών

Ο πρόεδρος του Eurogroup, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις είχαν νωρίτερα επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ελληνική αποστολή.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», πρόσθεσε η πηγή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Το διακύβευμα ήταν η προετοιμασία» του Εurogroup, το οποίο αναμενόταν να αρχίσει στις 17:30 ώρα Ελλάδας, καθώς «όλοι θέλουν μια λύση» στο ελληνικό ζήτημα, αλλά καθυστέρησε περαιτέρω.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

«Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, είμαστε απόλυτα θετικοί και διαφαίνεται μια αναγνώριση των προσπαθειών μας», ανέφερε νωρίτερα, ελληνική πηγή στις Βρυξέλλες. «Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές και ιδιαίτερα μία πλευρά να επιδείξει την αναγκαία προσαρμογή στη θέση της», σημείωσε.