Μπορεί το Eurogroup να καθυστέρησε να αρχίσει τις -επίσημες- εργασίες του κατά 3,5 ώρες (19:30 αντί 16:00), όμως από τις 3 το μεσημέρι οι διαβουλεύσεις είχαν αρχίσει, με Ευρωζώνη, ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμεσολαβούν μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Τη διαπραγμάτευση ανέλαβε μια τριμερής «επιτροπή» αποτελούμενη από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή. Οι τρεις αξιωματούχοι συνέχιζαν να συζητούν μεταξύ τους, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή η οποία είναι ενήμερη για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Προηγουμένως αυτή «η τριάδα συζητούσε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», σε δύο διαφορετικά δωμάτια, σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή.

Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Τελικά, στις επαφές αυτές, Βερολίνο και Αθήνα κατέληξαν στο ακριβές λεκτικό περιεχόμενο του αιτήματος για παράταση και η συμφωνία θα αποτυπώνεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδώσουν οι υπουργοί Οικονομικών.