current views are: 1

20 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση21:01

Βαρουφάκης: Ανατρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα

«Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Δημοσίευση 21:01’
αρθρο-newpost

«Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα χρονικά περιθώρια «δεν ήταν μόνο ασφυκτικά, αλλά και απάνθρωπα». 

«Δεσμευθήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε μονομερή κίνηση που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία» σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιτυχία της διαπραγματευτικής προσπάθειας της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εξασφάλισε τη συμφωνία των εταίρων ώστε «το πλεόνασμα που θα πετύχουμε θα συνάδει με τις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας».

«Η συμφωνία αυτή είναι ένα μικρό βήμα προς αλλαγή κατεύθυνσης. Εμείς θα παρουσιάσουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Θα εισάγουμε μεταρρυθμίσεις βαθιές που θα στοχεύουν στις κακοήθειες της ελληνικής οικονομίας. Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα. Ακυρώθηκαν τα υφεσιακά μέτρα. Παράλληλα ανατρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα 3%» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.   

Τόνισε, επίσης, ότι «η προσπάθεια εγκλωβισμού σε ασφυκτικές ημερομηνίες από την προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία». 

Σημείωσε την αλλαγή σελίδας Ελλάδας και Ευρώπης, τονίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μία συμφωνία. Η διαπραγμάτευση σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά να φανταστείς και τη ρήξη εφόσον αυτό που θα σου προτείνουν κρίνεις ότι δεν είναι σωστό».

«Το μνημόνιο τελείωσε» είπε ακόμα.

«Στο τετράμηνο στο οποίο συμφωνήσαμε ότι θα είναι η περίοδος που χτίζουμε μια νέα Ευρώπη, συμφωνήσαμε ότι θα βάλουμε μπρος μια διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει από τον Ιούλιο και πέρα σε ένα νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ, του οποίου το πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς λήγει το Μάρτιο του 2016» κατέστησε σαφές.
 
Το ΔΝΤ είναι το καθ΄ υλην αρμόδιο να συζητήσει αυτό που λέγεται Debt Sustainability Agreement, με τρόπο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και θα έχουν και αυτοί να κερδίσουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε.

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε: «Δεν ασπαζόμαστε την ιδέα να σκοτώσουμε κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να ρίξουμε κάποιες δεκάρες στη μαύρη τρύπα του χρέους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «είναι δέσμευση να αυξήσουμε κατώτατο μισθό, οι εταίροι ανησυχούν για την ανταγωνιστικότητα. Θα βρούμε ευφυείς τρόπους για να το πράξουμε και θα το κάνουμε μέσω διαβούλευσης».

Ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι «θα επαναπροσλάβουμε περίπου 2.500 δημοσίους υπαλλήλους, υπάρχει πρόβλεψη για 15.000 προσλήψεις στον προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης».

Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε ότι «δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων στο επόμενο τετράμηνο» ενώ για τα «κόκκινα δάνεια» και τις 100 δόσεις απάντησε ότι «οι ρυθμίσεις θα προωθηθούν με τρόπο που θα είναι θεραπευτικός και θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά».

Εγγυήθηκε ακόμα ότι κείμενο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν κεφάλαια ασφαλιστικό – εργασιακά.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, όπως μετέδωσε το σε live blogging του newpost. 


σχετικα αρθρα