«Δεν θα υπάρξουν εκταμιεύσεις του προγράμματος διάσωσης μέχρι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση» ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το Eurogroup.

Μέχρι την Τρίτη το Eurogroup θα έχει την γνωμοδότηση των τριών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, είπε και πρόσθεσε: «Φθάσαμε στην σωστή απόφαση. Το Eurogroup έχει τώρα την σαφήνεια που ζητούσε». Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις σχετίζονται σαφώς με το πρόγραμμα και ότι η τετράμηνη παράταση θα συμφωνηθεί, μόνο εφόσον πληρούνται οι όροι. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες ενώ τόνισε ότι στόχος της επέκτασης του προγράμματος είναι η ολοκλήρωσή του.

«Το να είσαι στην κυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα πολλές φορές δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα» δήλωσε. O ίδιος, σε αυστηρό τόνο είπε ότι μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε λέγοντας με νόημα: «Οι Έλληνες σίγουρα θα έχουν μία δυσκολία να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους».

Και ειπε χαρακτηριστικά: «Είχα προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του».

Ο κ. Σόιμπλε ειπε ότι θα προτιμούσε «το πρόγραμμα να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά εντάξει, εδώ είμαστε και έτσι τώρα έχουμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη».

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που έλαβαν οι υπόλοιπες χώρες στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο έλληνας ομόλογός του ήταν απομονωμένος.