Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους πριν και κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να φιλοξενούν εκτενή δημοσιεύματα για τη συμφωνία που επετεύχθη.

Η οικονομική εφημερίδα Financial Times σε άρθρο του ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ με τίτλο «Ελλάδα και ευρωζώνη» συμφωνούν σε επέκταση του προγράμματος διάσωσης επισημαίνουν ότι με τη συμφωνία τελειώνουν τρεις εβδομάδες αβεβαιότητας.

«Η συμφωνία δεσμεύει την Αθήνα στην “επιτυχή ολοκλήρωση” του παρόντος προγράμματος κάτι που η νέα ελληνική κυβέρνηση ήθελε να το αποφύγει», εκτιμά ο Σπίγκελ που παραθέτει και τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Η Ελλάδα αγόρασε χρόνο» εκτιμάει το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει πως η Ελλάδα για τη συμφωνία έδωσε ως αντάλλαγμα τη «δέσμευση της να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, αγοράζοντας χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της χορήγησης των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων».

Στη συνέχεια, παρατίθεται μέρος των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπογραμμίζοντας την επισήμανση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ότι «η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει την Δευτέρα κατάλογο των μέτρων που θα αναλάβει ως αντάλλαγμα» και πως «τα θεσμικά όργανα θα ελέγξουν αν η λίστα είναι επαρκής».

«Οι διεθνείς πιστωτές έδωσαν στην Ελλάδα προθεσμία έως τη Δευτέρα να παρουσιάσει μία λίστα με μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να κάνει και περιθώριο έως τα τέλη Απριλίου για να συμφωνήσει μία τελική λίστα», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Στη συνέχεια σχολιάζει ότι «ο ριζοσπάστης νεαρός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε σε αναδίπλωση της ρητορικής του σχετικά με την τρόικα και την ακύρωση της λιτότητας».

Η Γερμανία, συνεχίζει το Reuters απαίτησε «σοβαρές βελτιώσεις» στις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται η Αθήνα να κάνει, προτού το δώσει το «πράσινο» φως για επέκταση του προγράμματος.

«Αθήνα και πιστωτές συμφώνησαν την επέκταση του προγράμματος έπειτα από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων» υπογραμμίζει η εφημερίδα New York Times σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες και σχολιάζει ότι μετά το Eurogroup η Ελλάδα αποκτά λίγο χρόνο για να ανασάνει, και να ελέγξει τις αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, αναφέρει η εφημερίδα, η συμφωνία θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.

«Η Ελλάδα συμφώνησε. Προς το παρόν» σχολιάζει η αναλύτρια του BBC Λίντα Γουέι, η οποία τονίζει πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Όπως υποστηρίζει στο κείμενο προβλέπεται ότι “το Eurogroup θα λάβει υπόψη τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς” , που όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δίνει στην χώρα τη δυνατότητα να έχει κάποια ευελιξία έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης».

«Εδώ είναι το κλειδί» επισημαίνει η Γουέι. «Πράγματι η ελληνική πλευρά κέρδισε αρκετά ώστε να ικανοποιήσει τον ελληνικό λαό;»

«Ελλάδα και Γερμανία κηρύσσουν η καθεμία τη δική της νίκη» γράφει η Telegraph που παραθέτει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.

 Από την πλευρά της η Γαλλική Liberation σημειώνει πως «τελικά επετεύχθη συμφωνία έπειτα από σκληρέ  διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες» και τονίζει πως «κόστισε στην ως αντάλλαγμα Αθήνα αρκετές παραχωρήσεις».

Στη συνέχεια η εφημερίδα παραθέτει το ιστορικό της αντιπαράθεσης που ξέσπασε με τη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες.

«Γιούρογκρουπ, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», γράφει η εφημερίδα La Repubblica, η οποία προσθέτει ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό».

Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι «η συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού».

«Στο τέλος του Eurogroup τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών προδίδουν έντονη κούραση και η επιφυλακτικότητα επιβάλλεται, από μέρους όλων», σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.

Το ANSA αναμεταδίδει τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη όλων» και για «βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση» έστω και αν «δεν έγινε αναφορά σε αναλυτικό περιεχόμενο».

«Πολύ πιο γρήγορα απ όσο αναμενόταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τις νέες ελληνικές αρχές να συνεχίσουν για ακόμη τέσσερις μήνες το πακέτο διάσωσης προς την χώρα. Ωστόσο πολλές λεπτομέρειες μένουν να διευκρινιστούν σχολιάζει σκωπτικά το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.